Viime kesänä laitilalainen Mika Kinnala ehti jo miettiä sikatuotannosta luopumista perhetilallaan. Jostain löytyi kuitenkin kipinä jatkaa.

Mattilan tilalla kohtaa tavallista puheliaamman sikatilallisen. Mika Kinnala on Laitilan MTK:n puheenjohtaja ja tietää monen sikalan tekevän tappiota joka päivä. Tällä hetkellä tuottajan ei missään nimessä kannata pitää sikoja, jos ajattelee kannattavuutta.

Laitilan MTK:n puheenjohtaja Mika Kinnalan mielestä MTK on ainoa, joka tällä hetkellä valvoo ja edistää maataloustuottajien asiaa.

Mies myöntää sikatuotannon lopettamisen käyneen itselläkin mielessä. Viime kesänä ajatus oli vahvana – jopa niin, että emakkomäärä pääsi putoamaan. Nyt suunnitelmissa on ruveta uudistamaan emakkoainesta, vaikka se ei ole liiketaloudellisesti kannattavaa.

Tavallaan kyse on ylösajosta. Se tarkoittaa aika rutistusta sikalassa. En tiedä, mistä uusi innostus tuli. Punnitsin asioita itsekseni. Jos laitan siat pois, jää velkaa, eivätkä pellot tarjoa kyllin töitä yhdelle.

Kinnala kuvailee, että hänen olisi silti mahdollista pistää vaikka heti pienen, sadan emakon sikalansa ovet kiinni. Ja toivoa, että joku vielä ottaisi viisikymppisen töihin. Mutta onko siinä mitään järkeä tulla illalla vieraalta töistä kotiin ja katsoa pihapiirissä tyhjilleen jääneitä tuotantorakennuksia. Niille ei matalina tiloina tahdo löytää muutakaan käyttöä. Puolitoista vuotta sitten oli lähellä, että sikalanpito olisi päättynyt tulipaloon. Uhkaava tilanne sai alkunsa, kun loisteputkivalaisin syttyi tuleen. Tulipalosta selvittiin ilman eläinvahinkoja pelkällä pienellä kattoremontilla.

VIRPI ADAMSSON, teksti ja kuvat

Lue koko juttu toukokuun 2016 painetusta Eläin-liitteestä. Tilaajana löydät koko lehden myös Maatilan Pellervon E-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli