Huhtikuun 8. päivänä Inkoon satamassa on käynnissä Avenan ensimmäisen ison viljalaivan lastaus uusista satamavarastoista. Lähdössä on 27 000 tonnia rehuvehnää Espanjaan. Kyseessä on suurin viljalaiva, mikä Inkoosta on koskaan lähtenyt maailmalle.

Satamanosturi lastaa Panaman lipun alla kulkevaa M/V Chise Bulkeria ja yliperämies esittelee laivaa komentosillalta konehuoneeseen. Viljakaupassa on kansainvälinen tunnelma, kun tanskalaisen varustamon laiva vie filippiiniläisen miehistön voimin suomalaista rehuvehnää Espanjaan.

”Meidän laivoissamme on hyvin usein filippiiniläinen miehistö. Siellä on pitkät perinteet merenkulkualalla, ja he pitävät laivoista hyvää huolta”, Lauritzen Bulkers -varustamon operatiivinen johtaja Anne Bruun-Larsen kertoo M/V Chise Bulkerin kannella.

Lohjalta Espanjaan

Samalla kannella vehnänosturin liikkeitä seuraa myös Markku Artjoki. Hänen tilaltaan Lohjalta ajettiin pari rekkakuormaa syysvehnää Inkoon satamavarastoihin jo helmikuussa. Ne oli myyty Avenalle jo edellisen vuoden puolella, kun hinnat vielä olivat vähän nykyistä paremmat. Parhaimman hinnan hetki meni isännältä ohi, mutta hintojen laskettua isäntä on tyytyväinen, että kaupat tuli tehtyä. Huhtikuussa Artjoen vehniä lastataan Chise Bulkeriin vietäväksi Espanjaan.

Tilalta vajaan 50 kilometrin päässä sijaitseva Inkoon satama on luonteva vaihtoehto. Ennen uutta Inkoon satamavarastoa rehuviljat ajettiin tilalta yleensä Naantaliin, jonne matkaa tulee noin 130 kilometriä.

”Matka tänne on yli puolet lyhempi kuin Naantaliin. Koska viljelijä maksaa rahdin, tämä on selvää säästöä, kunhan hinta on viljalle sama. Laskin, että jos satoa on 300 tonnia, vuodessa säästää 2 000 euroa rahtikuluissa.”

Artjoki on tullut katsomaan viljalaivan lastausta satamaan. Isompi kahmari ottaa kerralla 11 kuutiota vehnää rannalla olevasta ”laatikosta” ja nosturi kuljettaa sen laivan ylle, missä kahmarin leuat aukeavat ja jyvät putoavat laivaan.

SILJA VUORI, teksti ja kuvat

Lue koko juttu toukokuun 2016 painetusta Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden myös E-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli