Lisääntymisasioissa tiloja palvelevaa seminologia samoin kuin muitakin navetassa vierailevia vaanivat monet, osittain näkymättömät vaarat. Työtahdin on oltava ripeä. Toisaalta liika kiire voi aiheuttaa tapaturmia.

Kymenlaaksolainen seminologi Anna-Marja Tuominen tuntee pitkän työhistoriansa kautta navetoiden vaaranpaikat. Siksi hän huomaa myös, kun hänen työtään helpotetaan ja tehdään työympäristöä turvallisemmaksi.

”Kyllä mielessä läikähtää, kun tilalle tullessa näen, että minulle on varattu sopivat, lämpimät ja puhtaat suojavarusteet, siemennettävä eläin on kiinnitetty hyvin ja kulkureittien turvallisuutta on ajateltu”, myös alkionsiirtoseminologina ja hedelmällisyysasiantuntija toimiva Anna-Marja Tuominen kiittelee.

Seminologi käyttää yleensä tilan tarjoamia suojavarusteita kuten saappaita. Monesti ne ovat turvasaappaat ja suojaavat paitsi lehmien polkemilta, tukevavartisina ja -pohjaisina myös liukastumisilta ja jalan venähdyksiltä.

Tuominen muistuttaa, että seminologin työ on hyvin erityislaatuista. Työn tekijä ajaa vaikeissakin olosuhteissa sekä vilkkailla että myös heikkokuntoisilla, syrjäisillä teillä. Hän käsittelee työpäivän aikana hyytävän kylmää nestemäistä typpeä, taituroi liukkailla navetan lattioilla ja ottaa vastaan eläinten äkkinäisiä reaktioita.

”Osa työstä tapahtuu näkymättömissä. Voi olla vaikea ymmärtää, miten paljon tarkkuutta ja myös fyysistä voimaa tarvitaan ison lehmän kohdunkaulan pitelemisessä, kun pistolettia viedään kohtuun. Käsi ei ole koskaan liian pitkä tai voimakas näihin tehtäviin”, seminologi kuvailee.

Pitää olla samaan aikaan nopea, jotta herkät siittiöt säilyvät elossa pistoletin siemenannoksessa ja kuitenkin rauhallinen, jotta myös eläimet pysyisivät rauhallisina. Koko päivää ajatellen tahti on sama. On toimittava ripeästi, jotta pysyy aikataulussa, mutta harkitusti, ettei tapahdu onnettomuuksia.

MAIJA KYRÖ, teksti ja kuva

Lue koko juttu toukokuun 2016 painetusta Eläin-liitteestä. Tilaajana löydät koko lehden myös Maatilan Pellervon E-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli