Rehun säilöjille on tullut lisää vaihtoehtoja. ViljelijänBerner toi tarjolle säilöntähappoja, biologisia säilöntäaineita ja uusimpana vaihtoehtona käyttövalmiita säilöntäliuoksia.

ViljelijänBerner on tuonut markkinoille uusia tuotteita rehukasvien ja viljan säilöntään. GrasAAT-hapot sekä KOFASIL-säilöntäliuokset ja biologiset säilöntäaineet valmistaa saksalainen perheyritys Addcon. Se on erikoistunut ympäristöystävällisiin ja biologisesti hajoaviin tuotteisiin. Niitä se on valmistanut Saksassa ja Norjassa jo 40 vuotta. ”Addcon on Norjan suurin ja Saksan toiseksi suurin säilöntäaineiden valmistaja”, yrityksen aluepäällikkö Jani Huuha sanoo.


GrasAAT SP on käyttäjäystävällinen valinta pyöröpaalaukseen.

Natriumia ja laktoosia

GrasAAT-tuotesarjaan kuuluu kolme muurahaishappopohjaista säilöntäainetta. Niistä käytetyin on GrasAAT Lacto, joka sisältää 1,5 prosenttia laktoosia. Laktoosi nopeuttaa maitohappobakteerien kehittymistä, koska säilönnän alussa se antaa niille sokeria ravinnoksi. Tällä tavoin varmistetaan maitohappobakteereiden toiminnan nopea käyntiinlähtö. Hapon avulla lasketaan rehun pH niin alas, että haitallisten bakteerien toiminta estyy.

GrasAAT-hapoissa ei ole yhtä pistävä haju kuin tutuissa markkinoilla olevissa happovalmisteissa. Niiden käyttäjäystävällisyys johtuu natriumformiaatista, jota syntyy kun muurahaishappo neutraloidaan natriumhydroksidilla. Natrium lisää myös rehun maittavuutta, mikä johtaa parempaan rehun syöntiin ja korkeampaan tuotokseen.

ViljelijänBernerin uusien happojen käyttömäärä on neljä litraa tuorerehutonnia kohti. ”Se on litran vähemmän kuin muilla markkinoilla olevilla hapoilla”, tuotekoordinaattori Maarit Viljakainen ViljelijänBerneriltä kertoo. Tarkkaan valitulla annostelulla ei lamauteta rehun omien maitohappobakteerien toimintaa. Jos korjuuolot ovat hankalat tai rehumateriaalissa on paljon valkuaiskasveja, Viljakainen suosittelee lisäämään annostusta litralla.

HELENA ANTTILA-LINDEMAN, teksti ja kuvat

Lue koko juttu toukokuun 2016 painetusta Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden myös E-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

 

Jaa artikkeli