Kalifornian San Joaquin Valleyn suurimmalla lihakarjatilalla Harris Ranchilla kasvatetaan 110 000 lihanautaa, joiden lihantuotanto yltää noin 70 miljoonaan kiloon vuodessa.

San Fransiscon ja Los Angelesin puolivälin tienoilla sijaitseva 9 000 hehtaarin Harris Ranch kuuluu yhdysvaltain kymmenen suurimman lihakarjatilan joukkoon. Tilan tuotantosuunta ei jää epäselväksi Interstate 5 -moottoriteitä pitkin ajaville, sillä 320 hehtaarin alueelle pystytetystä loppukasvattamosta kantautuu helteellä mojova tuoksu.

Jack Harrisin vuonna 1937 perustamalla tilalla kasvatettiin aluksi puuvillaa ja viljaa, kunnes 1960-luvulla se erikoistui naudanlihan tuotantoon. Tilan nykyinen omistaja on John Harris, joka johtaa monipuoliseksi kasvanutta Harris Feeding -emoyhtiötä ja sen noin 400 työntekijää.

Maatilamatkailukohteena Harris Ranch palvelee asiakkaita amerikkalaisella tehokkuudella. Maatilan yhteydessä on motelli, jossa on 153 huonetta, sekä suuri ravintola ja myymälä, jossa on tarjolla tilan tuotteita.

Tilan 9 000 hehtaarin kokonaisalasta 5 700 hehtaarilla kasvatetaan vihanneksia, salaatteja ja hedelmiä yhteensä 35 eri kasvilajia. Pähkinäpuita oli parhaimmillaan pari tuhatta hehtaaria, mutta alaa on nyt raivattu muille kasveille veden puutteen vuoksi.

Harris Ranchiin kuuluu myös 600 hevosen hevostila, jossa harjoitetaan varsakasvatusta ja laukkahevoskoulutusta. Hevossiittolassa ”työskentelee” 10 maineikasta siitosoria.


Yhdessä vuorossa työskentelee noin 30 henkilöä, osa heistä liikkuu ratsain. Viranomaiset valvovat kasvattamon tuotantoa säännöllisesti, kuten tässäkin karjapaimenen kanssa.

Kasvatusaika 120 päivää

Kiertoajelu valtaisassa nautakasvattamossa on sykähdyttävä kokemus. Maapohjatarhassa on yli 400 aidattua karsinaa, joissa jokaisessa on suojakatos lieventämään paahtavaa aurinkoa ja sprinklerit sitomaan pölyä ja viilentämään elämiä jopa yli +40 asteeseen kesähelteillä kohoavaa lämpöä.

Eläimet ovat pääasiassa aberdeen angusta ja holsteinia, mutta myös muiden liharotujen edustajia näkyy joukossa. Eläimet tulevat noin 70 sopimustilalta, joista osa on muista osavaltioista ja pieni osa myös Meksikosta. Liharotuisten tulopaino noin 340 kiloa ja lypsykarjatiloilla tulevilla holsteinvasikoilla noin 135 kg.

Sonnipojat on kuohittu jo pienenä, joten eläimet käyttäytyvät rauhallisesti. Tosin hiehot ovat omissa aitauksissaan. Sairaselämille on omat osastonsa. Kuolleisuus on alle yhden prosentin.

Tulokäsittelyssä eläimille annetaan matokuuri ja suojarokotus sekä tunnistelevy. Kasvuhormonikapseleiden käyttö on vähentynyt tuntuvasti viime vuosien aikana, koska sen hinta on noussut eikä mainekaan ole hyvä. Nykyisin kasvuhormonia sisältävä korvanappi annetaan enää puolelle eläimistä.

Tulotarkastuksessa naudan korvaan napsautetaan myös tunnistuslevy, joka seuraa eläintä teurastamolle saakka omassa kasvatusryhmässään. Näin tunnistelevyn katoaminen ei johda ruhon ei haaskaamiseen, koska tieto eläimen alkuperästä on tallessa.

VESA JÄÄSKELÄINEN, teksti ja kuvat

Lue koko juttu kesäkuun 2016 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät lehden kokonaisuudessaan myös e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

 

Jaa artikkeli