Maan pitäisi kasvaa koko ajan jotain, sanoo Osuuskunta Lapinjärven Farmareiden toimitusjohtaja Tony Hydén. Peltojen kasvukuntoa pyritään parantamaan monella eri tavalla. Tavoitteena on hyvä sato taloudellisesti tuotettuna.

Viime kesän muistutti suomalaisille viljelijöille konkreettisesti, että yksi viljelyn perusasioista on toimiva ojitus. Lapinjärven Farmareiden osakkaat ovat vanhoja kartanoita, joille salaojia on vedetty ensimmäisten joukossa. Osa on jo kipeästi uusimisen tarpeessa.

”Salaojia uusitaan, tietysti. Isot, 20–30 millin sateet ovat kuitenkin lisääntyneet. Niin paljon ei voida salaojittaa, että savipellot vetäisivät nämä sateet”, Tony Hydén tietää.

Muokkausta vähemmäksi

Farmarien pelloilla muokkausta on vähennetty määrätietoisesti. Aluksi ajatuksena oli, että noin kolmannes pelloista kynnetään vuosittain, kolmannes kevytmuokataan ja yksi kolmannes on sängellä.

”Jossakin vaiheessa kyntö ehkä jää pois. Syksyistä kevytmuokkausta lisätään edelleen, myös syysvilja-ala tulee kasvamaan nykyisestä sadasta hehtaarista.”

Viljelykierto onkin kokenut ison mullistuksen. Tiloilla on otettu käyttöön viiden ja jopa seitsemän vuoden viljelykierrot.

”Nyt on hyvä vaihe muuttaa viljelykiertoa, koska vilja on niin halpaa. Vaikka satoa jäisi pois, tappiot eivät ole yhtä isoja kuin hyvän viljan hinnan aikana”, Hydén pohtii.

Lue koko juttu kesäkuun 2016 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät lehden kokonaisuudessaan myös e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli