Liika hiilidioksidi ilmassa vauhdittaa ilmastonmuutosta. Maaperä puolestaan toimii hiilivarastona. Sen varastointikykyyn kannattaa panostaa.

Hiiltä kertyy maaperään jäteaineksen sisältäminä eloperäisinä eli orgaanisina yhdisteinä. Mitä enemmän sitä kertyy, sitä paremmin maa voi.

”Hiilen nieleminen on yksinkertaisesti sitä, että kerrytetään ilmakehästä sidotusta hiilidioksidista mahdollisimman iso orgaanisen hiilen varasto maahan. Sidotaan maahan enemmän hiiltä kuin kasvusto hajotessaan sitä palauttaa ilmakehään”, maa- ja ympäristökemian emeritaprofessori Helinä Hartikainen toteaa.

Hiilidioksidi päätyy maan hiileksi vihreiden kasvien fotosynteesin kautta. Yhteyttämisessä tuotetaan kasvibiomassaa ja samalla happea ilmakehää. Vaikka pellolta sato korjataan, osa siitä jää korjuutähteinä maahan.

Kasviaineksessa hiili on suurelta osin helposti hajoavina yhdisteinä. Maan terveyspoliisit eli mikrobit vastaavat niiden hajottamisesta takaisin hiilidioksidiksi ja ravinteiksi.

Hiilen iso kierto liittyy yhteyttämiseen. Siinä vihreä kasvi pilkkoo hiilidioksidin hiileksi ja hapeksi. Hapen se palauttaa ilmaan ja hiilen se käyttää juurten ja maanpäällisen osan kasvattamiseen. Korjuutähteiden ja juurimassan mukana maahan varastoituu orgaanista ainesta. Näin pelto nielee hiiltä.

”Hiilen pieni kierto tarkoittaa sitä, että kun mikrobit hajottavat orgaanista ainesta maassa, siitä vapautuu hiilidioksidia, jonka kasvi sieppaa saman tien takaisin omiin tarpeisiinsa”, Hartikainen selittää.

Hyväkuntoisessa maassa myös muut maaeliöt, erityisesti lierot, osallistuvat hajotustyöhön. Ne kaivavat käytäviä, joita pitkin maan uumenista poistuu hiilidioksidia ja tilalle tulee happea. Maa hengittää.

Kyseessä on positiivinen oravanpyörä: mitä paremmassa kunnossa maa on, sitä enemmän siellä on eliöstöä ja sitä tehokkaammin ravinnekierto toimii. Kasvukunto edelleen paranee.

SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Lue koko juttu painetusta elokuun 2016 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

 

Jaa artikkeli