Suomalaisten varhaisperunan viljelijöiden nostokoneet seisoivat kesäkuun puolessa välissä pellon reunalla, kun kaupat möivät ruotsalaista tuontiperunaa. Viljelijät ovat tilanteesta ymmärrettävästi harmissaan.

Merimaskulainen varhaisperunan kasvattaja Jari Laaksonen totesi kesäkuun 17. päivä, että pellolta tulee yllättävästi kiloja.

”Markkinat ovat nyt haasteelliset. Peruna kasvaa silmissä, mutta kauppa ei vedä.”

Laaksonen aloitti perunan istutukset huhtikuun 11. päivänä. Varhaisperunaa hänellä on viitisen hehtaaria. Kesäkuun puolessa välissä siitä on puolet nostettu.

Ensimmäiset nostot Laaksonen teki ennen lakkiaisia. Silloin peltohinta oli lähellä kolmea euroa kilo, pari viikkoa myöhemmin enää 70 senttiä.

”Tukkuportaan työ on nyt haastavaa, hinta tulee koko ajan alas. Kaupat vetävät vähemmän”, Laaksonen toteaa.

Tuonti jatkui liian pitkään

Kun varhaisperunan nosto aloitetaan, satoa tulee rivimetriltä noin 0,8–0,9 kiloa. Joillakin tiloilla ensimmäiset nostot tehdään konkreettisesti käsin, kuokalla säkkiin. Kaupassa peruna on parhaimmillaan jopa tunnin päästä nostosta.

Viime keväänä kasvukausi eteni niin nopeasti, että hyvin pian sato liikkui jo lähellä kahta kiloa rivimetriltä. Hehtaarille laskettuna puhutaan yli 20 tonnin sadosta. Siinä vaiheessa hinta on selvästi pienempi kuin ensimmäisissä nostoissa.

Optimissaan tuottajahinta on, kun sato on noin 12 tonnia hehtaarilta.

”Suomessa varhaisperunan kulutus koko kaudella, eli elokuun loppuun, on noin 10 miljoonaa kiloa. Siitä noin miljoona kiloa on tuontia”, Joni Jalonen Saariston Perunatukusta kertoo.

Saariston Perunatukku välittää perunaa ja vihanneksia Turun alueen kauppoihin sekä muutamille tukkuliikkeille eri puolella Suomea. Varhaisperunaa kulkee sen kautta kymmeniä tonneja päivässä. Sopimusviljelijöitä on nelisenkymmentä.

Jalosen mukaan syitä varhaisperunan huonolle menekille löytyy aikaisesta keväästä ja myöhäisestä juhannuksesta.

”Ruotsin tuonti on ongelma. Kotimaista perunaa tulee nyt selvästi aiemmin kuin monena vuonna. Pari viikkoa ennen juhannusta on pullonkaula. Tuonti pitäisi lopettaa heti, kun suomalaista perunaa on saatavilla. Tuottajalle on hirmu iso asia, saako kilosta kolme euroa vai euron.”

SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Lue koko juttu painetusta elokuun 2016 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli