Parsinavetta toimii myös uutena navettana. Rakennuskustannukset ovat kohtuulliset ja tuotanto- ja työolot hyvät.

Maidontuottaja Jari Rantanen Riihimäeltä tuottaa Valiolle lähimaitoa, sillä Hirvijärveltä on matkaa Herajoen meijerille vain 12 kilometriä.

30-vuotias nuori yrittäjä on pyörittänyt sedältään ostamaansa maitotilaa kaksi ja puoli vuotta. Tilanpitoa aloittaessaan Rantaselle oli selvä suunnitelma investoida maidontuotantoon. Investoinnin koko ja muoto tarkentuivat ensimmäisenä yrittäjyysvuonna.

”Kävin katsomassa montaa uutta navettaa. Halusin pitää tilan siinä kokoluokassa, että yksi ihminen pystyy vastaamaan tuotannosta. Robottipihatto tuntui tässä vaiheessa liian suurelta ja päädyin 40 lehmän parsinavettaan, joka loppuvaiheessa muutettiin 48 lehmäpaikan navetaksi. Myös vajaan 60 hehtaarin peltoala on sopiva nykyiselle eläinmäärälle”, Rantanen perustelee.

Rantasen perheeseen kuuluvat vaimo Maija sekä 2,5 vuoden ikäinen Viljami ja reilun vuoden ikäinen Aino. Maija Rantanen käy tilan ulkopuolella töissä.

Vana tarjosi toimivan ratkaisun

Jari Rantanen kilpailutti parsinavetan ja päätyi Vanan valmisnavettaan. Paketti vakuutti yrittäjän ja tuntui selkeältä ratkaisulta.

Kaikki eläimet haluttiin saman katon alle. Lypsylehmille on 48, nuorkarjalle 24 ja vasikoille 14 paikkaa. Vanha, 26 lehmän kivinavetta jäi tyhjilleen.

Parren leveydeksi valittiin 130 ja pituudeksi 170 senttiä. Lehmien parret on pehmustettu parsipatjalla, kumimatolla ja kutterilastulla. Hiehopaikoilla on pelkkä kumimatto.

”Lehmät tykkäävät makailla paljon. Uusien, miellyttävien olojen ansiosta keskituotos nousi puolessa vuodessa 9 000 kilosta 9 500 kiloon. Rasva- ja valkuaispitoisuudetkin ovat kohdallaan”, Rantanen iloitsee.

Hän sai ostettua uuteen navettaansa riihimäkeläisen, lopettaneen maitotilan koko karjan, joten tyhjäkäyntiä ei ollut. Seuraavaksi käynnistyy karjan jalostaminen ayrshire painopisteenä.

”Navetta on nyt aika täynnä. Poistankin osan huonotuottoisemmista lehmistä tänä vuonna, minkä ansiosta tuotos varmasti vielä nousee. Ylimääräiset hiehot myyn pois”, Rantanen suunnittelee.

MARKKU PULKKINEN, teksti ja kuvat

Lue koko juttu painetusta elokuun 2016 Eläin-liitteestä. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli