CEBIS, CMATIC, CMOTION, HEXASHIFT,.. Claaskin kuorruttaa tuotteensa oudoilla nimillä. Traktorin peruskäyttö on kuitenkin varsin yksinkertaista, jos ei anna hankalien nimien häiritä itseään.

Kahdensadan hevosvoiman paikkeilta löytyy sopiva traktori monelle maatilalle. Myös Claas pyrkii saamaan jalansijaa tästä kilpaillusta kokoluokasta.

Maatilan Pellervo sai keväällä parisataa-heppaisen Claas Axion 810:n koekäyttöön pariksi päiväksi. Sen tieominaisuuksia testattiin kärryn vedossa. Pellolla se pääsi näyttämään kyntensä 7,5-metrisen lautasmuokkaimen edessä kylvöalustan valmistamisessa. Miten Claas pärjäsi?


Claasin ohjaamo on miellyttävä työympäristö.

Vaihteisto vakuutti

Claasin traktorisarjat pienimmästä suurimpaan ovat Atos, Arion, Axion ja Xerion. Testikone Axion 810 on mallisarjansa toiseksi pienin kone. Pikkukoneesta ei kuitenkaan ole kysymys. Siinä on kuusisylinterinen 6,37-litrainen Fiat Powertrain Technologiesin valmistama moottori, jonka nimellisteho on 205 ja maksimiteho 215 hevosvoimaa. Enimmäisvääntöä löytyy 941 newtonmetriä.

Moottorissa käytetään Common Rail -neliventtiiliteknologiaa, välijäähdytystä ja muuttuvalla geometrialla varustettua turboa. Hiukkas- ja pakokaasut puhdistetaan nykytyyliin urealla Stage IV -normit täyttäviksi.

Testikoneeseen oli ruksattu lisävarusteeksi ZF:n valmistama portaaton CMATIC-vaihteisto. Vakiovarusteena olisi ollut 24-portainen HEXASHIFT-powershift-vaihteisto.

Portaattomassa Claasissa on kolme vapaasti säädettävää nopeusaluetta molempiin ajosuuntiin. Ajonopeus määrätään joko kaasupolkimella tai turvonnutta tietokonehiirtä muistuttavalla CMOTION-kahvalla. Automatiikka optimoi moottorin kierrosluvun ja vaihteiston välityssuhteen. Kuljettaja voi halutessaan myös ohittaa automatiikan.

Moottori ja vaihteisto toimivat todella hyvin sekä nurkkapyörityksessä, tieajossa että pellolla. Voimaa oli käytössä, ja portaaton vaihteisto toimi eleettömän miellyttävästi. Kun ajosuunta on määrätty, traktori pysyy paikoillaan kunnes sille antaa kaasua. Se tekee liikkeelle lähdöistä hallittuja ja rauhallisia.

HELENA ANTTILA-LINDEMAN, teksti ja kuvat
HELENA ANTTILA-LINDEMAN ja MIKKO LINDEMAN, testiryhmä

Lue koko juttu painetuta lokakuun 2016 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät sen myös e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli