Monipuolinen kasvinvuorotus, kasvitauteja kestävien lajikkeiden viljely sekä rikkakasvitorjunnan pitkäjänteinen suunnittelu ja huolellinen toteuttaminen ovat keskeinen osa integroitua kasvinsuojelua.

EU:n puoliksi rahoittaman PesticideLife -demonstraatiohankkeen (2010–2013) tulokset osoittivat, että kyntö vähentää viljoilla rikkakasvipainetta verrattuna suorakylvöön. Hanke tuotti tietoa viljojen kasvinsuojelusta kolmen vuoden ajalta yhteensä 77 viljalohkolta.

Jokioisten Kartanoiden Kotkanojan tutkimuskenttä oli yksi hankkeen lohkoista. Kenttä oli jaettu kynnettyihin ja suorakylvettyihin kaistoihin, ja esikasvina oli ollut kaura. Vuonna 2010 kaistoilla viljeltiin Roope-kauraa ja kahtena seuraavana vuonna Edvin-ohraa. Toiselle MTT:n tutkimuslohkolle suorakylvettiin Kruunu-kevätvehnää vuosina 2011 ja 2012. Lohkoa oli viljelty suorakylvönä jo kymmenen vuotta. Tuhoeläinten, kasvitautien ja rikkakasvien runsautta ja torjuntatoimien tehoa seurattiin demonstraatiolohkoilla läpi kasvukausien.

SANNI JUNNILA, teksti ja kuvat

Lue koko juttu painetuta lokakuun 2016 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät sen myös e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli