Marjut Lumpeelle navettapalosta jäi vain kivijalka. Nyt tilalle on noussut uusi lypsyasemallinen makuuparsipihatto.

Runsas vuosi sitten, syyskuun viides päivä, Ylösjoen tilan parsinavetassa Nurmijärvellä roihusi. Illalla yhdentoista aikaan tankin jäähdyttimestä alkanut palo tuhosi käytännössä kaiken, vain kivijalka jäi jäljelle.

”Onni onnettomuudessa oli, että suuri osa lehmistä oli silloin laitumella. Sisällä oli vain siemennystä ja poikimista odottavia lehmiä, ja vasikoita”, tilan tytär Siiri Lumme kertoo.

Runsaan kolmekymmenen lehmän karja saatiin kokonaan pelastettua. Vain yksi lehmä loukkaantui pelastumisessa niin, että se jouduttiin myöhemmin lopettamaan.

Ylösjoen tilan omistaja Marjut Lumme osti tilan äidiltään 30 vuotta sitten. Myös sitä edellisessä sukupolvessa emäntä on ollut vahvasti mukana tilanpidossa, kun isäntä kulki luottamustehtävissä.

Edellinen iso remontti navetassa oli tehty 1980-luvulla. Suunnitelmissa oli, että kun Siiri tulee täysi-ikäiseksi, tehdään tilakaupat äidin ja tyttären kesken, ja Siiri rakentaa jossain vaiheessa uuden navetan.

Palon aikaan Siiri oli 16-vuotias.


Marjus Lumme on tyytyväinen, kun Siiri-tytär haluaa jatkaa maidontuotantoa.

Suomalaiset osaavat auttaa

”Se oli uskomaton yö. Silloin huomasi, miten auttavaisia suomalaiset ovat, kun on oikea hätä. Sammutusta johtava poliisi kysyi jossain vaiheessa, mihin meiltä menee maito. Vastasin, että Tuottajain Maidolle. Kolmen aikaa yöllä Antti Vauhkonen soitti sieltä ja antoi listan paikoista, jotka voisivat ottaa meiltä lehmiä. Sanoin, etten minä voi näitä ihmisiä yöllä herättää. Antti lohdutti, että hän on jo herättänyt heidän ja kysynyt alustavasti, nyt vain valitset sopivat”, Marjut Lumme kertoo.

Osa lehmistä päätyi Jouni Laineen uuteen navettaan Mäntsälään. Siellä oli vielä tilaa. Osa jäi 3,5 kilometrin päähän naapuriin, jossa oli karjanpito lopetettu ja navetta tyhjillään.

”Seitsemän aikaan aamulla oli karja-auto pihassa. Aamulypsy vain vähän myöhästyi”, Marjut muistelee tapahtumia.

Yksi navetassa olleista lehmistä oli saanut ikkunalasit päälleen. Se ehkä käynnisti poikimisen, lehmä pyöräytti vasikan kaiken sammutustyön keskelle. Eräs isäntä kävi tuomassa sille tuttiämpärin konkreettisena apuna. Kaikki oli palanut.

SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Lue koko juttu painetusta marraskuun 2016 Maatilan Pellervosta. Tilaajana voit lukea sen myös e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli