Kannakon tilan navetassa lypsyasemapihatto saneerattiin yhdelle robotille sopivaksi navetaksi. Samalla saatiin muutama parsipaikka lisää.

Mäntsälässä Mikko ja Outi Kuisman tilalla robotti on lypsänyt noin vuoden päivät. Remontissa vanhan lypsyaseman tilalle rakennettiin poikimakarsinoita. Entisen kokoomatilan paikalle saatiin lisää parsipaikkoja.

Robotti sijoitettiin niin, että takakierto järjestyi.

”Antibioottimaito on robotilla riesa. Sitä välttää aina viimeiseen asti. Nyt voi huolehtia antibioottilehmät lypsylle ja pestä koneen sitten”, Outi Kuisma toteaa.

Mikko Kuisma teki tilalla sukupolvenvaihdoksen vuonna 1990. Outi tuli kuvioon mukaan pari vuotta myöhemmin. Siinä vaiheessa tilalla oli alle 20 lehmän parsinavetta.

Vuonna 2002 rakennettiin uusi pihattonavetta vajaalle 50 lehmälle. Silloin ensimmäiset lypsyrobotit olivat jo tulleet Suomeen. Kuismat eivät halunneet kuitenkaan ensimmäisinä lähteä mukaan.

”Jos olisi jo silloin laitettu robotti, nyt sitä pitäisi olla vaihtamassa. Eikä silloin puhuttu takakierrosta.”

Silmäpari joka oven takana

Viime vuosina navetta tuntui kaipaavan remonttia. ”Se alkoi olla siinä kunnossa, että jotain pitäisi tehdä, uusi ainakin parsia. Maidon hinnan laskiessa rupesimme tosissaan miettimään, miten saisi enemmän rahaa”, Mikko kertoo.

”Lypsyasemakin rupesi tuntumaan siltä, ettei sen kanssa ihan ehtinyt. Lypsy tuntui kestävän tosi kauan joka kerta. Navetta oli ääriään myöten täynnä. Aina kun lehmä poiki, piti siirtää joku jonnekin. Ylitäyttö on vihoviimeistä, yhtään ei ole liikkumavaraa”, Outi-emäntä kertaa. ”Kurkistipa minkä oven taakse tahansa, vastaan katsoi silmäpari.”

Ensimmäinen varsinainen kimmoke rakentamiseen oli lypsyrobotin myyntimiehen soitto syksyllä 2014.

”Hän seisoi lypsyaseman päässä ja totesi, että helppoa kuin heinänteko. Robotti tuohon ja siinä.”

Ihan niin helposti homma ei käytännössä käynyt. Kuismat halusivat miettiä asian kerralla valmiiksi. Suunnitteluun ja lupien hakemiseen kului vuosi. Loppujen lopuksi päädyttiin VMS-automaattilypsyyn.

SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Lue koko juttu tammikuun 2017 painetusta Eläin-liitteestä. Tilaajana löydät jutun myös e-arkistosta osoitteesta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli