Uusia kasvinsuojeluaineita tulee tänä vuonna myyntiin useita. Mielenkiintoinen ja uusi tautiaineryhmä ovat SDHI-aineet, joita tulee useilta valmistajilta ja jotka ovat kovassa tautipaineessa osoittaneet tehonsa. Kaikilla uusilla valmisteilla ei ole vielä rekisteröintiä, mutta niitä odotetaan lähiaikoina. Aikaisempiin valmisteisiin verrattuna tehoa on kehuttu erityisesti pitkäkestoiseksi, mikä on sadonmuodostukselle tärkeää. Suomessa tautipainetta lisää usein kevennetty muokkaus ja puutteellinen kasvinvuorotus.

Rikkakasviaineissa Dow’n uusi tehoaine Arylex on mielenkiintoinen uutuus. Sen käyttöaika on pitkä, koska sitä voi käyttää lippulehtiasteelle ja valmisteesta riippuen sen jälkeenkin eikä teho ole riippuvainen lämpötilasta. Siksi se on sopiva Suomen kiivasrytmiseen kasvukauteen, missä alkukesä on usein viileä ja tuulinen.

Rikkakasvien torjunta syysviljoilta jo syksyllä ei ole ollut Suomessa tapana tähän asti eikä siihen ole ollut oikein valmisteitakaan rekisteröitynä. Bayerin mielestä aika on nyt kypsä tähän eurooppalaiseen tapaan ja siksi haussa on rekisteröinti Buctril-valmisteelle. Sitä voitaisiin käyttää sekä syksyllä syysviljoille että tavanomaisiin kevätviljojen ruiskutuksiin.

Tähän lehteen haastatellun tanskalaisviljelijän paljon käyttämä tautiaine Orius on Suomessa nyt saatavilla. Tebukonatsoli on tehoaineena ollut muualla markkinoilla jo erittäin pitkään, mutta jostakin syystä se on vasta viime ja tänä vuonna tullut Suomeen omana tuotteenaan. Maanviljelijä Morten Geertsenin mukaan tebukonatsoli yhdessä esimerkiksi protiokonatsolin tai pyraklostrobiinin kanssa on erittäin yleinen yhdistelmä Tanskassa.

Kasvunsääteistä BASFilta tulee uusi tuote, Medax Max, jossa on kokonaan uusi tehoaine. Bayer sen sijaan on innostunut testaamaan jo 30 vuotta markkinoilla ollutta Ceronea uusilla pienillä käyttömäärillä ja lupaa sen olevan kustannustehokas ratkaisu.

Hinnoista ja osin myös myyntikanavista valmistajat olivat vielä loppuvuodesta vaitonaisia. Uusi kemia on todennäköisesti hieman vanhaa arvokkaampaa. Kautta linjan kukaan ei povannut hintoihin ainakaan suuria korotuksia. Toiveissa on, että kilpailu ja rinnakkaistuonnin paine pitäisivät hinnat kurissa.

SILJA VUORI, teksti

Kasvinsuojeluaineet on tarkemmin esitelty tammikuun 2017 painetusssa Maatilan Pellervosta. Tilaajana koko löydät jutun myös e-arkistosta osoitteesta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli