Ranualainen Jari Konttila valmistaa yrityksessään Jarcrac-työkoneita, jotka soveltuvat kokonsa, muunneltavuutensa ja hintansa vuoksi pienemmillekin metsänomistajille ja urakoitsijoille.

Nykyisin Jarcrac-koneet kiinnostavat ulkomailla, ja suurin osa tuotannosta meneekin vientiin. Alussa kuviot olivat paljon pienemmät: ”Toiminta lähti liikkeelle alun perin omista tarpeista, kun aloin kehitellä metallityöpajassani erilaisia työkoneita parikymmentä vuotta sitten. Nyt teen tilauksesta sellaisia työkoneita, joita asiakas haluaa ja tarvitsee. Vähitellen voimme siirtyä koneiden sarjatuotantoon”, kiteyttää Ranuan Kelankylässä asuva Jari Konttila, 45, yrityksensä toiminta-ajatuksen.

Konttilan ensimmäinen telakone valmistui harrastuspohjalta vuonna 1998. Jarcrac Forest Finland -yrityksensä hän perusti vuonna 2010. Sen jälkeen koneita on kehitelty eteenpäin vuosi vuodelta asiakkailta saadun palautteen myötä.

Tällä hetkellä Konttila valmistaa kahta peruskonemallia. Jarcrac Dual, joka tuli markkinoille vuonna keväällä 2016, on vetävällä telavaunulla varustettu pienmetsäkone. Jarcrac Snow Cruiser taas on latukone, jota on hankittu muun muassa moottorikelkkailijoiden käyttöön.

”Jarcrac Dualia voi käyttää sekä ajokoneena että harvesterina. Koneen muuttaminen ajokoneesta harvesteriksi kestää vain parikymmentä minuuttia. Peruskoneen motopäähän voi yhdistellä muitakin lisälaitteita, jolloin kone toimii vaikka niittokoneena tai kaivurina. Olen valmistanut myös harjalaitteita ja vesakkomurskaimia; mitä ikinä vain voi keksiä.”

”Monikäyttöisyys on suuri etu. Pienikokoinen kone säästää metsämaata, koska sen jäljiltä ei jää syviä ajouria. Telaketjuissa on viistot nousut edessä ja takana, joten kone liikkuu sekä lumessa että jängällä, sielläkin missä ei pääse kulkemaan jalan. Koneen etuna on lisäksi keveys. Se painaa vain 4 500 kiloa. Kapeutensa ansiosta se soveltuu myös ensiharvennuksille. Ajouraksi riittää jo noin kahden metrin levyinen ura.”

Jarcrack Dual -malli on edeltäjiään maastokelpoisempi, koska siinä koneen maavara on nostettu 45 sentistä 60 senttiin. Nyt kone ei ota kiinni kantoihin. Ohjaamoakin on kehitetty sekä koneen ulkonäköä.


”Jarcrac Dual -pienmetsäkoneen myyntivaltteja ovat monikäyttöisyys, muunneltavuus ja hinta”, Jari Konttila sanoo.

Hinta kohtuulliseksi

Eräs tärkeä tekijä pienmetsäkoneen valmistamisessa on Konttilan mukaan kohtuullinen hinta.

”Jarcrac Dual -pienmetsäkoneen myyntivaltteja ovat monikäyttöisyys, muunneltavuus ja hinta. Harva tavallinen metsänomistaja haluaa tai pystyy hankkimaan yli 150 000 euroa maksavan työkoneen. Monitoimikoneen hinta on noin 85 000 euroa ja motopäällä varustettuna noin 110 000 euroa ilman arvonlisäveroa”, laskee Konttila.

”Ja vaikka Dual on pienikokoinen pienmetsäkone, pärjää se kapasiteetiltaan ja kantokyvyltään hyvin suurempien ulkomaisten pienmetsäkoneiden rinnalla.”

Konemallien suunnittelemiseen, kehittämiseen ja parantamiseen on mennyt aikaa lukemattomia työtunteja sekä rahaa, mutta nyt työ alkaa tuottaa tulosta.

”Tämä taitaa olla sukuvika. Isoisäkin teki 1960-luvulla puisen traktorin. Akselit ja moottorit olivat tietysti rautaa, mutta traktorin runko oli puusta. Isoisä ajoi taksia, mutta hänellä oli myös sepänpaja, jossa hän teki kaikkea. Minullakin on ollut lapsesta asti mielenkiinto erilaisiin härpättimiin”, Konttila kertoo.

RIITTA SAARINEN, teksti
ANTTI SARAJA, kuvat

Lue koko juttu painetusta helmikuun 2017 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät jutun myös e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

 

Jaa artikkeli