Kuminanviljelijän kylvökevät on kiireinen, mutta hoitotoimien oikea ajoitus on edellytys satovuosien onnistumiselle.

Suomen valoissa kesässä kasvava aromikas kumina on arvostettu vientituote. Peräti 27 prosenttia maailman kuminasta tuotetaan Suomessa. Sitä viljellään täällä lähes yhtä suurella pinta-alalla kuin perunaa. Viime vuonna kumina-ala nousi 23 prosentilla 20 700 hehtaariin.

Tilatasolla kumina on harkinnan arvoinen vaihtoehto viljatilan kasvivalikoimaan. Sen hintasuhdanteet eivät ole riippuvaisia viljan hinnasta, ja viime vuosina se onkin ollut ProAgrian kannattavuustilastojen kärjessä.

Monivuotinen ja syväjuurinen kumina on verraton lisä viljelykiertoon. Sen esikasviarvo on viljalla jopa tuhat kiloa hehtaarille. Lisäksi se menestyy huonompikuntoisessa maassa kuin öljykasvit. Kumina sopii esikasviksi lähes kaikille kasveille paitsi itselleen, rypsille ja rapsille.

Miinuspuolena on saunakukan lisääntyminen kuminalohkolla.

Kuminan tuottajahinta on ollut kahdeksan viime vuoden aikana keskimäärin 80 senttiä kilolta. Nyt sen kilohinta on euron paikkeilla. Mitä siitä maksetaan syksyllä 2018, kun tänä kesänä kylvettävää kuminaa puidaan ensimmäisen kerran, on arvailujen varassa.

HELENA ANTTILA-LINDEMAN, teksti ja kuvat

Lue koko juttu maaliskuun 2017 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta osoitteesta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli