Uudenkaupungin soijatehdas Nordic Soya tuo markkinoille uusia vaihtoehtoja rehuteollisuudelle. Yritys keskittyy edelleen soijanpavun jalostamiseen, mutta kehittää härkäpapua valkuaisainelähteeksi erityisesti sikataloudelle.

Nordic Soyan toimitusjohtajana aloitti viime lokakuussa aiemmin Raisioagron liiketoimintajohtajana työskennellyt Veli-Matti Reunasalo. Raisiossa pitkään sianrehujen parissa toiminut Reunasalo on laajentamassa soijan jalostukseen rakennetun tehtaan toimintaa kattamaan myös muita valkuaisraaka-aineita.

”Suomessa on heikko valkuaisaineomavaraisuus. Pyrimme olemaan jatkossa kasvivalkuaisen tuottaja, jonka raaka-ainelähteenä on myös härkäpapu, vaikka soija onkin valkuaislähde numero yksi maailmassa”, Reunasalo sanoo.

Hän ihmettelee soijan tiimoilta käytävää vastuullisuuskeskustelua, jossa itsestäänselvyytenä puhutaan aina samassa yhteydessä Brasilian sademetsistä ja suomalaisista sioista.

”Ymmärrän kyllä, että sillä pyritään kiinnittämään huomiota muun muassa siihen, ettei soijaa olisi viljelty sademetsiltä raivatuilla pelloilla. Soija ei kuitenkaan tule välttämättä Brasiliasta. Meille tämän vuoden puolella tulleista kahdesta ensimmäisestä soijaerästä toinen on Kanadasta ja toinen Ukrainasta tuotua geenimuuntelematonta soijaa.”


Hiutaloitua härkäpapurouhetta.

Vastuullista ja GM-vapaata

Nordic Soyan toimitusjohtaja kuvailee löytyvän useampi tapa hankkia vastuullista soijaa. Yksi niistä on tilata kerralla suuria eriä suoraan tuottajilta. Yrityksen viime vuonna Brasiliasta tuoma soija oli tällaista sertifioitua soijaa eli peräisin pelloilta, joita ei ole raivattu sademetsiin ja tuotanto täytti myös muut vastuullisen soijantuotannon kriteerit.

Toinen tapa on ostaa krediittejä RTRS:n kauppapaikalta, jossa vastuullisen soijan tuottajat niitä tarjoavat. Kolmas vaihtoehto varmistua, ettei soijan viljelyllä ole tuhottu sademetsää, on ostaa sitä vaikkapa Pohjois-Amerikasta.

”Meidän pyrkimyksenämme on ostaa soija muualta kuin Brasiliasta. Esimerkiksi Ukrainassa viljellään kymmenes maailman soijapavuista.”

Vain kymmenen prosenttia maailmalla tuotetusta soijapavusta on enää geenimuuntelematonta. Voisiko Nordic Soya keskittyä pelkästään sen tuomiseen, kuten edeltäjänsä Finnproteinin suunnitelma oli.

”Se olisi mahdollista, muttei taloudellisesti järkevää. Geenimuunnellulle soijalle ja siitä jalostettaville tuotteille on kysyntää sekä kotimaassa että vientimarkkinoilla. Kevään aikana tarjoamme asiakkaillemme myös perinteiseen GM-vapaaseen soijaan perustuvia tuotteita”, Reunasalo kertoo.

VIRPI ADAMSSON, teksti ja kuvat

Lue koko juttu maaliskuun 2017 Maatilan Pellervon Eläin-liitteestä.

Jaa artikkeli