Viipurilaisen Kotileipomon juuret ovat itärajan takana ja tuotantotilat Asikkalassa. Ruisleipään saadaan vilja lähipellolta ja kauratuottailla tähytään kansainvälisille markkinoille.

Hyvä leipä on minulle pyhä asia; se miten se tehdään ja mistä se tulee. Leivällämme on tarina. Kuluttaja arvostaa sitä, että hän tietää, mistä ruoka on peräisin. Meillä leivän tarinan voi jäljittää pellolle asti”, toteaa Teppo Ylä-Hemmilä, 32, Viipurilaisesta Kotileipomosta.

Viime aikoina Viipurilainen Kotileipomo on saanut mainetta ja kunniaa monin tavoin, sillä yrityksen uutuustuote, täysjyväkaurasta valmistettu kaurapuuteri Puhtikaura,valittiin vuoden suomalaiseksi elintarvikkeeksi 2016.

K-Ruoka Awards taas palkitsi Teppo Ylä-Hemmilän vuoden paikallisena ruokavaikuttajana, joka on edistänyt kotiseutunsa ruokakulttuuria ja jolla on perinteitä kunnioittavaa asiantuntemusta sekä uudenlaista asennetta ja näkemystä ruuasta. Viime vuoden marraskuussa julkistetussa yleisöäänestyksessä valittiin ruokamaailman parhaita uutuuksia, ihmisiä ja ilmiöitä.

Viipurilainen Kotileipomo haluaa nostaa leivän ja koko tuotantoketjun arvostuksen sille tasolle, minne se kuuluu ja haluaa palata leivonnassa takaisin perusasioiden ääreen. Leivät leivotaan juureen käsin myllytuoreista jauhoista. Taikinan annetaan nousta ajan kanssa.

Kauratuotteissa yritys tavoittelee markkinoita maailmalta. Trendikkäällä ja terveellisellä kauralla on nyt kysyntää, joten yritys on panostanut uusien tuotteiden kehittämiseen.

”Haluamme tehdä kaurasta kiinnostavia tuotteita ja kehittää niistä uuden vientibrändin. Puhtikauran lisäksi ulkomaan markkinoille tähdätään kahdella muulla kauratuotteella. Vientiin lähtee kaurakuitua ja kaurahiutaleita”, Teppo Ylä-Hemmilä kertoo.

”Olen hyvin tietoinen siitä, että vain murto-osa uusista tuotteista jää eloon, mutta on mentävä eteenpäin, oltava rohkea ja kehitettävä uutta.”

Myymälä Vääksyyn

”Olen tyytyväinen siihen, että lapset ovat ottaneet vastuuta ja ovat halunneet jatkaa yritystä”, Veikko Ylä-Hemmilä sanoo.

Viipurilainen Kotileipomo perustettiin vuonna 1924 Viipurissa, mistä se muutti vuonna 1940 Lahteen sodan jaloista. Siivosen perhe jatkoi yritystä vuoteen 1990 saakka, jolloin se myi yrityksen. Leipomo oli toisella omistajallaan kesään 1996 saakka, jolloin se meni konkurssiin.

”Lahdessa sijainnut yritys siirtyi meidän omistukseemme syksyllä 1996. Siihen asti leipomo oli tehnyt kaikkea kaikille. Tuotteita oli varmaan parisataa, mutta me päätimme keskittyä leivän valmistukseen”, kertoo Veikko Ylä-Hemmilä, 64.

Kesällä 2014 leipomo siirtyi Lahdesta Asikkalan Vääksyyn, missä se avasi leipomon yhteyteen vielä myymälä-konditorian. Asiakkaat ovat löytäneet 24-tien varrella olevan yrityksen varsin hyvin.

”Myymälän myynti on ylittänyt kaikki odotukset ja laskelmat. Leipää menee kesäaikaan hyvinkin paljon. Oma konditoria on myös tosi tärkeä kahvittelijoille. Se täydentää tarjontaa”, Veikko Ylä-Hemmilä kertoo.

”Täälläpäin – Asikkalassa, Padasjoella, Kuhmoisissa, Jämsässä, Sysmässä ja Hartolassa – on paljon mökkiläisiä, jotka liikkuvat maaliskuusta pitkälle syksyyn. Viime joulukin oli yllättävän vilkas. Vuoden hiljaisin kuukausi on yleensä tammikuu.”

Viipurilainen Kotileipomo on varsinainen perheyritys, sillä siinä ovat mukana Veikon lisäksi vaimo Riitta, 58, joka työskentelee kahvilan puolella, sekä pojat Timo, 34, Teppo, 32, ja Tuomas, 29. Nuorimmainen Joonas, 25, valmistui juuri konepuolen insinööriksi. Hänkin on ollut mukana leipomon toiminnassa viikonloppuisin ja lomilla.

”Pojat ovat olleet pienestä saakka mukana yrityksessä. He ovat päässeet vaikuttamaan ja kehittämään toimintaa. Mielestäni jälkipolven on annettava osallistua ja visioida yrityksessä, sillä muuten ala ei heitä kiinnosta. Vaikka emme ole aina samaa mieltä kaikista asioista. Sanovatkin minua vanhaksi jyyräksi”, Veikko myhäilee.

”Olen tyytyväinen siihen, että lapset ovat ottaneet vastuuta, uskoneet tähän yritykseen ja halunneet jatkaa leipomista. Jos ei olisi löytynyt jatkajaa omasta takaa, ei olisi kannattanut investoida uuteen leipomoon. Se olisi merkinnyt samalla tämän yrityksen loppua. Olen halunnut antaa pojille mahdollisuuksia. Itse olen jo vetäytynyt aika lailla taustalle.”

Veikko Ylä-Hemmilällä, maalaistalon pojalla, oli koneinsinöörin koulutus, kun hän ryhtyi leipomoyrittäjäksi. Ennen leipomouraa hän oli työskennellyt tutkimus- ja kehitystehtävissä sekä tuotannon johtotehtävissä. Omat juuret ovat Asikkalassa Viitailan kylässä Paakkolassa, missä veli jatkoi kotitilaa. ”Yrityksemme juuret ovat syvällä maassa. Meillä on kaikilla kokemusta traktorin pukilta. Varsinkin nuorin ja vanhin poika ovat autelleet tuttuja peltohommissa.”

RIITTA SAARINEN, teksti
ANTTI SARAJA, kuvat

Lue koko juttu painetusta huhtikuun 2017 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli