Suomalainen lypsylehmä poikii keskimäärin kaksi ja puoli kertaa. Yleensä poiston syynä ovat terveys- ja hedelmällisyysongelmat. Lehmien kestävyyden parantaminen kohentaa tilan taloutta selvästi.

Lypsylehmän ennenaikainen poistaminen on kallista. Jos hiehon kasvattaminen maksaa 1 750 euroa, keskimäärin tuotettua maitolitraa kohti uudistuskulu on seitsemän senttiä. Isolla eläinikäistuotoksella uudistuskulu jakautuu mahdollisimman monelle litralle.

Jos uudistusprosenttia saa pienenemään viisi prosenttia, se on jo sentti maitokilossa.

”Jos lehmä poikii kaksi kuukautta aiemmin, vaikutus on puoli senttiä tuotettua maitolitraa kohti”, liiketoimintajohtaja Mikko Korhonen Raisioagrosta laskee.

Umpikauden ruokintaan ei hänestä kiinnitetä riittäväsi huomiota. Sitä ei koeta niin tärkeäksi asiaksi kuin se oikeasti on.

Tuotos tuplaantuu

Viimeisen 50 vuoden aikana maitotuotos on kaksinkertaistunut. Ennuste on, että seuraavan 50 vuoden aikana tuotos taas tuplaantuu. Maltillinen ennuste näyttää 16 500 kilon keskituotosta, hurjimmillaan puhutaan jopa 32 000 kilon keskituotoksesta.

”Viime vuonna maailmanennätyslehmä tuotti 35 000 kiloa. Mahdollisuuksia siis on vaikka mihin. Jenkkien parhaan karjan keskituotos on 18 000 kiloa. Lehmiä tässä karjassa on noin 200. Omistaja arvioi, että viiden vuoden kuluttua keskituotos on 20 000 kiloa”, kehityspäällikkö Merja Holma Raisioagrosta kertoo.

Tuotoksen lisääntymisen lisäksi jalostus parantaa eläinterveyttä, lisää rehun hyväksikäyttökykyä ja vähentää ympäristöpäästöjä. Uudet jalostusmenetelmät munasolujen huuhteluineen nopeuttavat jalostusta huomattavasti.

SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Lue koko juttu painetusta huhtikuun 2017 Eläin-liitteestä. Tilaajana löydät sen myös e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

 

Jaa artikkeli