Luovan maamiesseuran koneluettelossa on yli 20 konetta. Eniten menossa on lannanlevityskalusto. Homma pyörii vuokratuloilla niin hyvin, että kovassa käytössä olevia koneita pystytään uusimaan viiden vuoden välein.

Kurikan Luopa on hyvä esimerkki vireästä maaseudun kylästä. Runsaan tuhannen asukkaan kylässä on maatalouden lisäksi teollisuutta, oma koulu ja jopa kauppa.

Yhteisöllisyys näkyy ja tuntuu. Nuorisoseuran talo on vastikään laitettu kuntoon. 102-vuotias maamiesseura pyörittää konevuokrausta jäsentensä hyödyksi.

”Lietevaunun vuokraa maksoimme meidän tilalta viime vuodelta vajaat viisi tuhatta euroa. Sillä saa käyttöön noin 100 000 euron arvoisen koneen. Itselle ostettuna sillä olisi järjettömän pitkä maksuaika”, Nokson maitotilan nuori isäntä Mika Nokso toteaa. Hän toimii myös maamiesseuran rahastonhoitajana.

Konevuokraus onkin Luovan maamiesseuran tärkein toimintamuoto. 102-vuotiaan maamiesseuran historiikki kertoo, että ensimmäinen yhteinen kone, hevosvetoinen riviinkylvökone, ostettiin 81 vuotta sitten.

Sen jälkeen konelista on kasvanut ja muuttunut moneen kertaan. Vehkeet pyritään pitämään nykyaikaisina.

”Mieluummin levitän lietelantaa 16 kuution kärryllä kuin puolta pienemmällä”, Mika Nokso sanoo.


Käyttäjäkyselyn perusteella asiakkaat ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä Luovan maamiesseuran toimintaan ja koneisiin. Käyttöohjeisiin panostetaan jatkossa enemmän, Timo Nokso, Marko Kriikkula, Mika Nokso ja Jarmo Kuja-Luopa lupaavat.

Varaus ajoissa

Luovan maamiesseuran alviton liikevaihto viime vuonna oli noin 46 000 euroa. Rahaa koneissa on kiinni; vuodenvaihteessa koneiden poistamaton menojäännös oli 96 000 euroa.

Jokaisella koneella on koneenhoitaja, joka pitää listaa koneen varauksista. Kiireaikana koneen saa kahdeksi päiväksi kerrallaan, kolmanneksi vain jos kukaan muu ei ole sitä varannut.

”Sesonkiaikana lantakärryn lista on pari, kolme viikkoa tukossa”, johtokunnan varapuheenjohtaja Timo Nokso kertoo. 75 prosenttia vuokratuloista tulee nimenomaan kolmen kuivalannan levittimen ja kahden lietekärryn käytöstä.

Hinnoittelu on pyritty pitämään maltillisena. Esimerkiksi viime kesänä uusittu 16,5 kuution Livakka-lietevaunun vuokra on 15 euroa kuormalta. Pelkkään siirtoajoon käytettynä hinta on seitsemän euroa kuormalta.

Koneenhoitaja pitää kirjaa käyttömääristä. Hän myös huolehtii huollosta, ja saa siitä hyvitystä vuokraushinnassa. Isommat remontit teetetään ammattimiehillä. Kun koneet ovat kohtuu-uusia, isoja remontteja ei juuri tule.

Lannanlevityskoneet ovat kovassa käytössä. Kolmella kuivalannan levittimellä ajettiin viime kesänä yli 1 800 kuormaa.Kovan kysynnän koneita on pyritty mahdollisuuksien mukaan lisäämään. Koko ruljanssi pyörii vuokratuloilla, joten lisääntyvä vuokraaminen lisää myös mahdollisuuksia konekannan kasvattamiseen.

”Jos tekee varauksen myöhässä, voi mennä pari viikkoa, ennen kuin saa koneen käyttöön. Joskus joku ottaa koneen vuokralle yöksi, koska muuten homma siirtyisi liikaa”, johtokunnan puheenjohtaja Marko Kriikkula kertoo.

Kovan kysynnän koneita on pyritty mahdollisuuksien mukaan lisäämään. Koko ruljanssi pyörii vuokratuloilla, joten lisääntyvä vuokraaminen lisää myös mahdollisuuksia konekannan kasvattamiseen.

SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Lue koko juttu toukokuun 2017 Maatilan Pellervosta. Tilaajille lehti kokonaisuudessaan on saatavilla e-arkistossa osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli