Kesko jatkaa myyntilinjalla, kun se myy K-maatalouskauppiaita palvelevan liiketoimintansa ruotsalaiselle Lantmännenille. 78 K-maatalousketjun kauppaa ja niiden 43 kauppiasyrittäjää jatkavat toimintaansa kauppiasmallilla Lantmännenin kanssa.

Maatalouskauppa ei Suomessakaan enää näytä sopivan osaksi kuluttajakauppaan keskittyviä isoja toimijoita. Keskon ja Lantmännenin kauppa on verrattavissa siihen, kun SOK muutama vuosi sitten myi Hankkijan tanskalaiselle DLA-ryhmälle. Näkemys on, että maatalouskaupan on parempi olla osana kansainvälistä yritystä, jossa juuri maatalouskauppa on ydinliiketoimintaa.

”Maatalouden rakenne Suomessa on muuttunut merkittävästi. Muutos jatkuu ja tilojen lukumäärä vähenee edelleen. Samalla maatalouskauppa kansainvälistyy ja keskittyy. Osana Lantmänneniä K-maatalouden ja K-maatalous-kauppiaiden asema maatalouskaupassa vahvistuu ja kilpailukyky kiristyvässä toimintaympäristössä paranee. Kesko on strategiansa mukaisesti tulevaisuudessa yhä fokusoituneempi yhtiö ja keskittyy kotimaan päivittäistavarakauppaan, rakentamisen ja talotekniikan kauppaan sekä autokauppaan”, sanoo Keskon pääjohtaja Mikko Helander.

 

Ydinliiketoimintaa

Lantmännen on ruotsalainen maatalousosuuskunta ja merkittävä alan toimija Pohjois-Euroopassa. Sen liikevaihto on noin 3,9 miljardia euroa ja sillä on työntekijöitä noin 10 000 ja toimintaa yli 20 maassa. Lantmännenin omistavat 25 000 ruotsalaista maanviljelijää. Osuuskunnan jäseniksi ei olla ottamassa suomalaisia tai baltialaisia viljelijöitä.

”Lantmännen ostaa K-maatalouden kasvaakseen ja kehittääkseen edelleen asemaansa viljan arvoketjussa Itämeren alueella. Yrityskauppa on tärkeä osa Lantmännenin Itämeren alueen strategian toteutusta. Se antaa Lantmännenille mahdollisuuden jatkuvaan kasvuun ja kehitykseen itäisessä naapurimaassamme Suomessa, jossa Lantmännenillä on jo vahva asema leipomo- ja mallastusteollisuudessa”, sanoo Lantmännen-konsernin pääjohtaja Per Olof Nyman.

Johtaja Peter Annas Lantmänneniltä kävi Suomessa kertomassa kaupasta K-maatalouskauppiaille. Kovin tarkkaa tietoa siitä, mitä uutta annettavaa Lantmännenillä voisi olla suomalaisille viljelijöille, ei vielä saatu. Hän korosti kuitenkin sitä, että K-maataloudelle on tärkeää olla osana kilpailukykyistä ja vahvaa yritystä, jolle maatalous on ydinliiketoimintaa.

”Suomalaisille viljelijöille tulee paljon uusia asioita, näen tässä valtavan potentiaalin. Meillä on esimerkiksi viljakaupassa käytössä erilaisia ostomalleja ja sopimustyyppejä, joita voidaan ottaa käyttöön Suomessakin.”

Viljakauppa kiinnostaa

Viljakauppa kiinnostaa Lantmänneniä selvästi. Ruotsissa sillä on myös merkittävät kone-edustukset. Peter Annasin mukaan vielä ei ole tehty päätöksiä isojen koneiden kaupasta eikä myöskään viljakauppamallien tuomisesta Suomeen. Tarkemmista suunnitelmista kerrotaan, kun kaupalle on saatu kilpailuviranomaisten hyväksyntä.

Myytävissä liiketoiminnoissa työskentelee 45 työntekijää. Vuonna 2016 liikevaihto oli 334 miljoonaa euroa ja liikevoitto 5,3 miljoonaa euroa. Lantmännen maksaa kokonaisuudesta 38,5 miljoonaa euroa. Koko K-maatalousketjun myynti oli viime vuonna 424 miljoonaa euroa.

SILJA VUORI, teksti

Jaa artikkeli