PigSAFE-karsinassa emakot porsivat vapaasti ilman kääntymistä rajoittavaa häkkiä. Scotland Rural Collegessa ja Newcastlen yliopistossa kehitetyn järjestelmän tarkoitus on tukea emakon luontaista käyttäytymistä ja luoda toimivat olosuhteet eläintenhoidolle. Tarkoin mitoitettujen seinärakennelmien avulla pyritään myös estämään possujen jääminen emon alle ja näin ehkäisemään turhat porsaskuolemat.

Vuosina 2008–11 alunperin kehitetty PigSAFE on 7,9–8,9 neliömetrin kokoinen karsina, joka sisältää emakolle kiinteälattiaisen makuutilan porsimista varten sekä ritilälattialla varustetun tilan ulostamista varten. Ritilälattiatilan seinustalla on vesipiste sekä emakolle että porsaille. Ruokakaukalo on sijoitettu kapeaan, seisoma-asennossa olevalle emakolle riittävän leveään tilaan, jonne emakon voi tarvittaessa sulkea hoitotoimenpiteiden ja siivouksen ajaksi.

Emakon makuutilan sivuille on asennettu kaltevat seinälevyt, jotka antavat tukea makuulle menevälle emakolle ja joiden alle jäävään tilaan porsaat pääsevät suojaan.

Levyn alareunan ja karsinan lattian välissä on kahdenkymmenen senttimetrin korkuinen rako. Yhdessä karsinan varsinaisen seinän kanssa kalteva seinälevy muodostaa leveimmillään 18-senttimetrisen, alhaalta avoimen käytävän, jossa vielä neliviikkoiset porsaat mahtuvat liikkumaan.

Emakon makuutilan kulmassa on porsaille myös oma lattialämmitetty pesä, jonka edessä olevat tangot estävät emoa vyörymästä liian lähelle.

LAURA YÖNTILÄ, teksti ja kuvat

Koko jutun löydät toukokuun 2017 Eläin-liitteestä. Tilaajille lehti kokonaisuudessaan on saatavilla e-arkistossa osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli