Utaretulehdus on edelleen yleisin ja kallein lypsylehmien tuotossairaus. Utareterveyttä parantamalla isossa karjassa voi säästää jopa kymmeniä tuhansia euroja vuodessa.

Vaikka Suomessa tilanne on yksi parhaista maailmassa, utaretulehduksen esiintyvyys on 19 prosenttia. Tässä luvussa on mukana myös piilevät tulehdukset. Joissain maissa esiintyvyys on jopa 40 prosenttia.

”Kun utaretulehduksen lehmässä huomaa, se on palautetta 2–10 päivää sitten tapahtuneesta”, eläinlääkäri Heidi Hiitiö Lehmälääkärit.comista toteaa. Hiitiö valmistelee parhaillaan väitöskirjaa utareterveydestä.

Kun lypsykone hörppää eli lyö paineiskulla bakteereja utareeseen, tai halvaantuneen lehmän sulkijalihas pettää ja päästää sisään bakteereja, niillä kestää 1–5 päivää vaeltaa vedinkanavan läpi utareen sisälle. Toiset 1-5 päivää kuluu siihen, että bakteerit aiheuttavat tulehduksen. Puhutaan siis useita päiviä sitten tapahtuneista syistä, kun tulehdus iskee.

Keskihinta 500 euron kieppeillä

Tutkimuksissa utaretulehdusten kustannuksia on laskettu, mutta hintahaarukka on iso. Tilakohtaiset asiat vaikuttavat valtavasti, samoin hoitokäytännöt.

Jos oletetaan, että olosuhteet ja lehmien korvaaminen uusilla on optimaalista, suomalaisissa tutkimuksissa ayrshire-lehmällä utaretulehdus maksaa keskimäärin 485 euroa. Vaihteluväli oli 209–946 euroa. Holsteinilla vaihtelu oli vielä suurempaa, 112 eurosta 946 euroon. Keskimäärin holsteinilla päädyttiin 458 euroon.

”Kallein tulehdus on, jos se iskee huipputuotoksen aikaan. Jos laskelmaan otetaan mukaan lehmän poistoriski, kustannus on 30 prosenttia suurempi. Ennenaikainen poisto on hyvin kallista”, Hiitiö muistuttaa.

Jos lehmää ensin hoidetaan ja sitten poistetaan, ayrshiren utaretulehdus on Anna-Maija Heikkilän tutkimuksissa vuonna 2012 maksanut 1 350 euroa. Holsteinilla päädyttiin 1 500 euroon. Kalleinta on tietysti ensimmäisen tai toisen lypsykauden aikainen poisto pian poikimisen jälkeen.

SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Koko jutun löydät toukokuun 2017 Eläin-liitteestä. Tilaajille lehti kokonaisuudessaan on saatavilla e-arkistossa osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli