Porsiminen helpottui ja emakoiden jalkavaivat vähenivät, kun loimaalaiset sikayrittäjät Tuomas ja Satu Levomäki muunsivat häkkikarsinansa sopiviksi vapaana porsitukseen. Runsaan seitsemänkymmenen emakon tilalla rakenteiden uusiminen on merkinnyt myös päivittäisen työmäärän pienentymistä.

Levomäet suunnittelivat keväällä 2015 käyttöön otettujen vapaaporsituskarsinoiden rakenteen itse. Varsinaista käyttöönottoa ja Ransuco Oy:n kanssa toteutettua rakenteiden muutostyötä edelsi usean vuoden tiedonhankinta- ja ideointivaihe, jonka aikana vapaaporsituksesta keskusteltiin niin tutun tuotantoeläinlääkärin kuin Helsingin yliopiston asiantuntijoiden kanssa.

Vuosina 2005–06 peruskorjatun sikalan kiinteät lattiat ohjasivat karsinoiden suunnittelua ja muuntamista sopivaksi vapaaporsitukseen. Jo käytössä olleet häkkikarsinat olivat kooltaan isoja.

”Meillä oli tilaa reilusti, investointi oli ollut suhteellisen pieni, eikä kaikkea tarvinnut uusia. Pystyimme tekemään muutoksen taloudellisesti, jossain määrin järkevästi ja perusteellisesti”, Tuomas Levomäki kertoo. Hänen mukaansa rakenteista ja lannanpoistojärjestelmästä johtuen karsinoiden siivoamiseen käytettävä työmäärä kuitenkin väheni.

Levomäki sanoo sikalan kuivalantajärjestelmän osoittautuneen toimivaksi muun muassa oljenkäytön kannalta. ”Meillä ei ole oljen tai kuivikkeiden käyttöä koskaan rajoittanut mikään. Oljen on todettu olevan sioille aika tärkeää. Päivittäinen työmäärä pieneni muun muassa lannanpoiston helpottumisen myötä.”

”Vapaasti porsivat emakot tekevät tarpeensa asianmukaisesti karsinan takaosan ritilälle. Porsaat käyvät siellä myös, emo opettaa ne. Mutta se ei toimi ihan täydellisesti. Porsaat käyvät asioillaan myös karsinan etureunassa, joten sitä joudutaan kolaamaan.”

Vanhoja porsitushäkkejä hyödynnettiin karsinan muuntamisessa vapaaporsitukseen soveltuvaksi. Häkit jätettiin paikoilleen, niiden sivuosat avattiin, ja häkkirakenteet toimivat edelleen nyt vapaasti liikkumaan pystyvien emakoiden tukena. Lisäksi karsinan takalaitoja korotettiin, jotta emakko ei pääse hyppäämään niiden yli. Seiniin asennettiin porsaita emakon makuullemenolta suojaavat metalliputket. Karsinan koko laajennettiin 7,5 neliömetriin.

LAURA YÖNTILÄ, teksti ja kuvat

Lue koko juttu elokuun 2017 Eläin-liitteestä. Tilaajana koko lehden löydät e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

 

 

Jaa artikkeli