Lannoitemarkkinoille on viime vuosina tullut muutamia uusia toimijoita. Kaskisten Lannoite Oy on yksi lannoitteita maahantuovista yrityksistä.

Kaskisten Lannoitteen tavoitteena on tarjota viljelijöille laadukkaita lannoitteita kilpailukykyiseen hintaan. ”Lannoitetuonnin mahdollisuutta olen pähkäillyt vuosia ja ajatusta vahvisti viljelijätuttujen vaikerointi lannoitteiden hurjista hinnoista. Ensimmäisen laivalastin toimme Kaskisten satamaan pari vuotta sitten”, toimitusjohtaja Jaakko Nummela perustelee.

”Minulla on kaupallista taustaa ja yhteistyökumppanillani Tomas Råttsilla kokemusta tuontikaupasta. Toiminnan alkuvaiheessa saimme hyödyllisiä neuvoja sveitsiläiseltä lannoitealan ammattilaiselta.”

Hinta on tärkeä kilpailutekijä, ja sen ohella on palvelun joustavuus. Nummela painottaa, että pienenä toimijana he voivat tarjota viljelijöiden tarpeisiin räätälöityjä lannoitteita. Oman reseptin mukaan valmistettavan lannoite-erän minimikoko on 30 tonnia.

Kaskisten lannoitteen yhteistyökumppanina on NPK Expert Latviasta, jonka kanssa yhtiö tekee kehitystyötä viikoittain.

Tähän asti on tuotu valmiita seoksia. Tulevaisuuden tavoitteena on siirtyä valmiiden seosten sijaan tuomaan raaka-aineita. Sekoitus- ja säkityslinjastolle on jo paikka valmiina Kaskisten satama-alueella. ”Parhaillaan haemme ulkomailta uusia yhteistyökumppaneita. Baltian lisäksi tutkinnassa on Ukraina”, Nummela kertoo.

Lannoitteita myydään yksityisten maatalouskauppojen kautta. ”Meillä on vajaa 40 jälleenmyyjää Torniosta Säkylään. Käytännössä katamme läntisen Suomen pohjoisesta etelään. Lappi on vahvinta markkina-aluettamme.”

Nurmen ja viljakasvien lisäksi lannoitevalikoimaan kuuluu perunalle sopivat tuotteet. Satakuntalaiset perunanviljelijät käyttävätkin sitä enenevässä määrin.

”Lannoitevalikoimaa on tarkoitus kasvattaa. Porkkanalle ja sokerijuurikkaalle tulee ihan oma lannoitteensa toivottavasti jo ensi satokaudelle”, Nummela paljastaa.

 

MARJA HEIKKILÄ, teksti
JORMA HEIKKILÄ, kuvat

Lue koko juttu painetusta elokuun 2017 Maatilan Pellervosta. 

Jaa artikkeli