Polttopuun myynti on monelle tilalle tärkeä osa elinkeinoa. Myös koneellinen kuivaus on lisääntynyt ja markkinointia vauhditettu netin valtakunnallisilla kauppapaikoilla. Kuotolan tilalla Janakkalassa polttopuuta tuotetaan kuivurilla ja myydään ympäri vuoden.

Kuotolan tilan polttopuukuivaamon ilmastointipropelleista kantautuu tasainen hurina pitkin laajaa peltoaukeamaa. Kuivaamossa on parhaillaan valmistumassa rekkakuormallisen verran polttokuivaa koivua ja leppää, jonka maatalousyrittäjä Santeri Kuotola myy seutukunnan puulämmittäjille.

Hän osti 1400-luvulla perustetutun tilan isältään toistakymmentä vuotta sitten. Polttopuukauppaa on tehty tilalla iät ajat, mutta uusi isäntä halusi tehostaa tuotantoa ja rakensi vuonna 2008 koneellisen kuivaamon varastoineen.

”Kuivurissa voi työskennellä valossa ja katon alla, puu kuivuu nopeammin ja lopputulos on hyvä. Kun tuoreella puulla kosteus on lähtötilanteessa 30 prosenttia, kuivurissa kosteus saadaan alle 20 prosenttiin noin kolmessa kuukaudessa”, hän kertoo.

Useilla maatiloilla, kuten Kuotolallakin, polttopuunmyynti on osa elinkeinoa. Kuivaamon perustaminen edellytti myynnin huomattavaa lisäämistä, sillä investointi ei ollut vähäinen. Useamman sadan neliön kuivaamon lisäksi hän hankki tehokkaan klapikoneen. Sähköä vuorokauden ympäri pyörivä kuivaamo kuluttaa noin 7,5 Kwh.

Koneellisen kuivaamisen etuna on puun laadukkuus ja saatavuus. Kuivaamon ja sen yhteydessä olevan varaston ansiosta puuta voidaan myös myydä ympäri vuoden.

Pilkontalaitos sijaitsee navetan taakse pystytetyssä pressuhallissa, jossa työskentely käy sujuvasti myös tuiskuilla ja tuulilla.

”Klapikoneesta puut kulkevat vielä puristusrumpuun, joka putsaa ne. Puut kuivuvat sitä paremmin, mitä vähemmän niissä on roskia”, hän esittelee.

Pääosan koivusta Kuotola ostaa tilan ulkopuolta; sekapuuta löytyy myyntiin myös omista metsistä. Kun puiden teko talvisaikaan on vauhdikkaimmillaan, klapeja syntyy parisenkymmentä mottia päivässä. Urakat tehdään yhteistuumin tilan edellisen ja nykyisen isännän voimin.

SIRPA PALOKARI, teksti
ANTTI SARAJA, kuvat

Lue koko juttu syyskuun 2017 painetusta Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät sen myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli