Suomi on ihanteellista nurmentuotantoaluetta. Nurmen kasvu on täällä maailman nopeinta, ja huippusatoon voi tähdätä monella eri reseptillä. Nurmi 2017 -tapahtumassa esiteltiin rehuntuotantoon sopivia koneita ja konsteja.

Nurmi on totaalisen alihyödynnetty Suomessa”, markkinointipäällikkö Lauri Heimala Yara Suomesta kärjistää Nurmi 2017 -tapahtuman aluksi Härmän PowerParkissa.

Hänellä on väitteensä tueksi vahvaa tietoa Ruukissa ja Maaningassa tehdystä Luken, Valion ja Yaran koetoiminnasta. Käppyrät näyttävät, että nurmen satopotentiaali on 14 000 kiloa kuiva-ainetta hehtaarilta. ”Nyt on jo kolmas vuosi, kun tällaisia tuloksia saadaan. Aikaisemmin oltiin käsityksessä, että nurmen optimisadot ovat kahdeksan–yhdeksän tonnia.”

Nurmen kasvu on Suomessa maailman nopeinta. Vahvassa nurmessa muodostuu kuiva-ainetta jopa 400 kiloa päivässä hehtaaria kohti. Siihen pääseminen vaatii kuitenkin viljelyltä määrätietoisia otteita. Karjanlanta ei yksin riitä lannoitteeksi. Typen satovaste onkin nurmella osoittautunut selkeästi suuremmaksi kuin aikaisemmin on luultu.

HELENA ANTTILA-LINDEMAN, teksti ja kuvat

Lue koko juttu syyskuun 2017 painetusta Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät sen myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli