Leif Andersson on 10 vuotena johtanut traktorin pakokaasut kylvökoneen kautta maahan. Hänellä systeemi korvaa starttilannoituksen.

Siuntiolainen Leif Andersson luki parikymmentä vuotta sitten Erkki Kiven tutkimuksista pakokaasun johtamisesta maahan. Kymmenen vuotta sitten valmistui hänen oma laitteensa. Sen jälkeen menetelmää on vuosittain kehitetty ja parannettu.

”Ostin vuonna 2006 aitosuorakylvökoneen. Siinä on edessä ja takana harava, ja ajattelin, että etupiikkeihin systeemin saisi kiinnitettyä. Traktorin pakokaasut johdetaan letkua pitkin ensin jakajaputkelle, joka jakaa pakokaasun kahteen osaan ja siitä edelleen jokaiselle vantaalle”, Andersson kertoo.

Jakolaitteen rakensi paikallinen metallimies Anderssonin suunnitelman mukaisesti.

Samanlaisia koneita ei muilla ole vastaan tullut. Sellaisista Andersson on kuullut, joissa siemen ja pakokaasu menevät samasta putkesta maahan.

”Se on huono ratkaisu, koska liian kuuma pakokaasu vaurioittaa siementä. Tässä pakokaasu menee eri putkesta, joten se lämmittää maata eikä siementä.”

SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Lue koko juttu syyskuun 2017 painetusta Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät sen myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli