Lohjalaisella Aarre Anttilalla on kaksi perustetta johtaa pakokaasu kylvövantaiden kautta maahan: kylvökone pysyy puhtaana ja toisaalta se korvaa peittauksen.

Lohjan Saukkolassa poikansa Heikki Anttilan apuna viljelevä Aarre Anttila on kehittänyt traktorin pakokaasujen johtamista kylvövantaisiin pitkän aikaa.

Hän tuo maahan Weaving Machineryn Krausen pneumaattista kylvökonetta. Pakokaasukokeiluun hän lähti ulkomaisten tutkijoiden tulosten perusteella. Niistä hän on soveltanut oman version.

”Kun siementen ja lannoitteen kuljetusilman sekaan puhalletaan lämmintä pakokaasua, kone pysyy puhtaana. Lämpöero sen aiheuttaa. Puhalluskoneen ongelma on, että jos kylväessä alkaa sataa, se on kuin ilmakompressori: tiivistää vettä sekaan. Lannoitteet rupeavat paakkuuntumaan”, Anttila sanoo.

Isojen peltolohkojen maissa, esimerkiksi USA:ssa, Kanadassa ja Australiassa, isoissa kylvökoneissa tavara siirretään ilman avulla. Öljyjäähdytin sijoitetaan ilmanottoaukon eteen, sen lämpö hyödynnetään lannoitteiden paakkuuntumisen estossa.

Taudinaiheuttajat kuriin

Aarre Anttila

”Spad-mittarilla mitattuna pakokaasutettu kasvusto on tummemman vihreää kuin ilman jätetty kasvusto. Puimurin penkiltä ero on vaikea enää nähdä”, Aarre Anttila toteaa.

Toisena pakokaasun etuna Anttila mainitsee siemenlevintäisten tautien vähenemisen. Pakokaasu tappaa taudinaiheuttajia.

Anttila on lopettanut siementen peittauksen ja kasvitautiruiskutukset, vaikkei luomussa olekaan. Siitä huolimatta kasvustot pysyvät puhtaina.

Silminnähtäviä satoeroja ei pakokaasutetuissa ja ilman jääneissä kasvustoissa ole. Jotta saisi tutkittua tietoa, Aarre Anttila on mitannut kasvustojen spad-arvoja.

”Kuivina keväinä lehtivihreälukemissa on iso ero. Kun on märkä vuosi, ero pakokaasua saaneen ja ilman jääneen välillä on ehkä 5–10 prosenttia. Aina eroa silti on. Oras on selvästi tummempaa”, hän toteaa.

SAARA LIESPUU, teksti
HEIKKI ANTTILA ja SAARA LIESPUU, kuvat

Lue koko juttu lokakuun 2017 painetusta Maatilan Pellervosta. Tilaajille koko lehti on saatavilla myös e-arkistossa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli