Varsojen valmennukseen erikoistunut Markku Nieminen on kuulunut jo vuosikymmenien ajan Suomen ravivalmentajien kärkikaartiin. Hän kiittää tallinsa hyvästä menestyksestä työhönsä sitoutuneita hevostenhoitajia.

Urapolkunta Markku Nieminen, 61, löysi jo pikkupoikana, kun hänen 18 vuotta vanhempi isosiskonsa Pirkko avioitui ravivalmentaja Martti Keskisen kanssa.

Keskinen meni vuonna 1964 Jämsänkoskelle yhtyneiden Paperitehtaiden hevostallin yksityisvalmentajaksi. Siellä hän sai valmennettavakseen muun muassa yhden Suomen ensimmäisistä lämminverisistä: Kamrat-Veikon, joka syntyi junassa matkalla Neuvostoliitosta Suomeen.

Vuonna 1968 Keskinen lähti valmentajaksi Jämsään Kilpakorven raviradalle. Sieltä hän siirtyi 1976 Tampereen uudelle raviradalle Teivoon ja perusti sinne oman ravitallin.

”Kotona ei ollut hevosia, mutta vietin kaikki viikonloput ja lomat tallilla Keskisen luona. Koulun jälkeen jäin sitten 16-vuotiaana töihin hänelle”, Markku Nieminen muistelee.

Keskinen muistaa, että pojalla riitti kiinnostusta hevosiin: ”Markku kävi meillä ahkeraan, tuli Lievestuoreelta linja-autolla ja vietti meillä viikonloppuja ja lomia. Hän pärjäsi pienestä pojasta asti hevosten kanssa, oli sellainen ote. Kun Markku päätti koulun, hän löi paperit eteen ja sanoi, ettei enää ikinä lähde kouluun. Totesin siihen sitten, että tuolla on tallissa kottikärryt ja talikko odottamassa.”

”Kyllä hän luki, teki varmaan Lievestuoreen yhteiskoulun ennätyksen, kun luki kymmenenkin Jerry Cottonia päivässä, mutta koulunkäynti ja koulukirjat eivät maistuneet.”

Keskisen mukaan Markku sai vastuuta jo nuorena ja pääsi ajamaan myös kilpaa. Oppiminen tapahtui pitkälti käytännön, yrityksen ja erehdyksen kautta. Vuosien mittaan Markusta tuli tallin apuvalmentaja.

”Bret Boko on ikuinen lapsi ja keksii aina kaikkea”, kertoo Markku Nieminen leikkisästä ruunasta. Bret Boko kuvassa etummaisena ja Flynn Boko taaempana.

Vuoden valmentaja viidesti

Oman tallin Markku Nieminen perusti 29-vuotiaana Teivoon 1985. Varsojen valmentamiseen hän tottui jo Keskisellä.

”Meillä oli ollut paljon varsoja valmennuksessa, mutta kun aloin vähentää hevosten määrää, omistajat alkoivat viedä niitä Markulle”, muistelee Keskinen.

”Markulla on ollut usko tekemiseen alusta asti. Hän on ahkera työssään, tinkimätön ja pitkämielinen. Varsojen kanssa tarvitaan kärsivällisyyttä. Eräs hieno piirre on se, että hän tulee erinomaisen hyvin toimeen hevosten omistajien ja tallin työntekijöiden kanssa.”

Markku Nieminen ja hänen tallinsa Nieminen Stable on saavuttanut runsaasti menestystä. Miehen valmentamat hevoset ovat juosset rahaa noin 10,4 miljoonaa euroa ja hänen ohjastamansa hevoset yli 9,2 miljoonaa euroa. Ohjastajana mies on voittanut lähes 2 200 starttia.

Vuoden valmentajaksi Nieminen on valittu viisi kertaa, viimeksi 2016. Ainoastaan Pekka Korpi on valittu useammin eli kuudesti.

Kaikkia saavutuksia ja voittoja on vaikea laittaa järjestykseen. Parhaiten ovat jääneet mieleen ensimmäiset kilpailut, joissa tuli menestystä, sekä sellaiset kilpailut, joissa voittoon päästiin vaikeuksien kautta.

”Tässä on ehtinyt nähdä alan nousut ja lamat. Varsojen kanssa opin olemaan Keskisellä. Se, joka pärjää varsojen kanssa, pärjää kaikkien hevosten kanssa”, Nieminen toteaa.

RIITTA SAARINEN, teksti
ANTTI SARAJA, kuvat

Lue koko juttu painetusta marraskuun 2017 Maatilan Pellervosta. Tilaajana koko lehden löydät myös e-arkistosta osoitteesta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli