Keväinen Portugali

Maatilan Pellervon lukija- ja ammattimatka vie meidän keväiseen Portugaliin. Vierailemme maan suurimmalla maa- ja metsätilalla, tutustumme Portugalin maanviljelyyn, maan värikkääseen historiaan ja huikeisiin maisemiin.

 

La 17.3. Helsinki–Lissabon

Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentoasemalla terminaali 1:ssä klo 7.00. TAP Portugalin suora lento Lissaboniin klo 9.05–12.00. Suomenkielinen opas on ryhmää vastassa. Lissabonissa teemme kaupunkikierroksen bussilla ja osittain jalkaisin. Tutustumme mm.keskustan kuuluisiin aukioihin, Alfaman kaupunginosaan, San Roquen kirkkoon ja Santa Justan hissiin. Näemme löytöretkeilijöille omistetun muistomerkin, Belemin tornin sekä Hieronymoksen luostarin. Belemin kaupunginosa on kuuluisa myös omaa nimeään kantavista leivonnaisista, joiden salainen resepti on peräisin viereisen Hieronymuksen luostarin munkeilta 1800-luvulta. Kiertojajelun ja yhteisen lounaan jälkeen majoittuminen keskustahotelliin. Vapaata aikaa levätä tai tutustua kaupunkiin.

Alkuillasta mahdollisuus tehdä pieni kävelyretki keskustassa oppaan kanssa.

Su 18.3. Portugalin suurin maatila

Aamiainen hotellissa. Retkikohteenamme on Lissabonista noin tunnin ajomatkan päässä oleva Portugalin suurin maanviljelys-, karja- ja metsätila. Useista eri tiloista koostuvalla tilalla on maata yhteensä noin 18 000 hehtaaria, ja osa siitä sijaitsee Tejo- ja Sorraia-jokien välissä.

Companhia das Lezírias kansallistettiin vuonna 1975, vuonna 1989 siitä tuli osakeyhtiö, jonka omistus on valtion hallinnassa. Toiminnan perustana on kestävän kehityksen filosofia. Pääasiallinen viljelykasvi on riisi, mutta viljelyssä on myös maissia ja oliivipuita. Oliiviöljyä tilalla ei ole tuotettu pitkään, vaikka jo vuonna 1910 sinne istutettiin yli 200 000 oliivipuuta. Koska ne olivat herkkiä taudeille eivätkä markkinat vetäneet, viljelystä luovuttiin. Myöhemmin tuotanto on saatu uudelleen käyntiin.

Noin 8 500 hehtaaria tilan metsäalueesta on talousmetsää, jossa tuotetaan mm. korkkitammea, erilaisia mäntyjä ja eukalyptusta. Tila on palkittu hyvästä metsäsuunnittelustaan. Osa metsistä on suojeltuja, koska alueelta löytyy suojeltuja lintulajeja. Tutustumme tilan mäntymetsiin ja kuulemme portugalin korkkitammituotannosta.

Näemme myös tilan hevossiittolan sekä tutustumme karjatalouteen. Aamupäivän aikana saamme maistella tilan viinejä pikkupurtavan kera ja yhteisen kolmen ruokalajin lounaan ruokajuomineen nautimme samalla tilalla vierailun päätyttyä.

Lounaan jälkeen palaamme hotelliin. Sen jälkeen vapaata aikaa.

Ma 19.3. Lissabon – Aveiro – Porto

Aamiainen hotellissa, jonka jälkeen huoneiden luovutus. Lähdemme kohti Aveiroa, jota kutsutaan Portugalin Venetsiaksi kaupungin läpi virtaavien kanaalien vuoksi. Kanaaleissa moliceiroiksi kutsutut värikkäät veneet keräävät merilevää. Näky veneistä kauniiden 1900-luvun Art Nouveaun -rakennusten edustalla on mieleenpainuva! Kaupungissa on hyvin vahva kalastuskulttuuri. Se sijaitsee Atlantin rannikon lähistöllä, Aveiron laguunan äärellä. Tutustumme kaupunkiin oppaan johdolla ja syvennymme kaupungin kalastuskulttuuriin ja -perinteisiin kalastusmuseossa.

Tämän jälkeen lähdemme kohti Porton kaupunkia ja majoitumme Porton keskustahotelliin. Ilta on vapaata aikaa. Alkuillasta mahdollisuus tehdä pieni kävely keskustassa oppaan kanssa.

Päivän aikana yhteinen kolmen ruokalajin lounas ruokajuomineen.

Ti 20.3. Kaupunkikierros, jokiristeily ja portviinikellarit

Aamiaisen jälkeen lähdemme bussilla Porton kaupunkikierrokselle. Sen aikana näemme Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvan historiallisen keskustan, Porton katedraalin, Sao Benton perinteitä uhkuvan rautatieaseman, Sao Franciscon kirkon, Vapauden aukion ja Clericosin kirkon korkean kellotornin. Näemme myös upeat huvilat Avenida de Brasilian varrella. Tämä tie johtaa meidät katsomaan kauniita rantoja ja kukilla koristeltuja bulevardeja.

Vierailemme myös suomalaisomisteisella tilalla Portossa. Omistaja kertoo meille tilan monivaiheisesta historiasta. Tila on pieni maatalo, jossa on myös pienimuotoista majoitustoimintaa. Se on laajentunut upeine puutarhoineen vierailun arvoiseksi kohteeksi. Nautimme tilalla yhteisen lounaan ruokajuomineen.

Päätämme päivän nautimme Porton värikkäistä maisemista ja lähdemme jokiristeilylle. Risteilyn aikana nautimme kaupungin nähtävyyksistä ja näemme Porton kuuluisat sillat, jotka yhdistävät Porton ja Vilanova da Gaia kapungit. Risteilyn jälkeen tutustumme yhteen kaupungin kuuluisimmista portviinikellareista. Maistelemme siellä portviinejä. Ilta vapaata. aikaa

https://maatilanpellervo.fi/wp-content/uploads/2017/10/portugali5.jpg

Ke 21.3. Guimaraes, maataloushistoriallinen museo ja juustotila

Aamiaisen jälkeen ajelemme kohti Minhon aluetta ja Guimaraesin kaupunkia. 900-luvulla syntynyt Guimaraes tunnetaan Portugalin synnyinsijana. 25. heinäkuuta 1109 Guimaraesissa syntynyt Afonso Henrique julisti Portugalin itsenäiseksi ja itsensä Alfonso I:ksi, Portugalin ensimmäiseksi kuninkaaksi. Kaupungin historiallinen keskusta pääsi 2001 Unescon maailmanperintölistalle historiallisten keskiaikaisten muistomerkkiensä ansiosta. Kaupungissa on säilynyt muun muassa kelttien 300-luvulla eKr rakentaman Citania de Briteiros -linnakkeen jäänteet.

Matkan varrella Guimaraesiin pysähdymme tutustumaan paikalliseen juustotilaan, jossa juuston tekeminen jatkuu käsityönä paikallisten perinteiden mukaan. Saamme maistella tilan juustoja.

Guimaraesin ja yhteisen lounaan jälkeen vierailemme Portugalin maataloushistoriallisessa museossa, jossa näemme erilaisia työkaluja joita alueen käsityöläiset ovat käyttäneet esim. vaatteiden, viinin ja leivän valmistukseen. Vierailun jälkeen kuljetus takaisin hotelliin ja vapaata aikaa.

To 22.3. Kauppahalli, viinitila

Aamiaisen jälkeen tutustumme paikalliseen lähiruokatoriin. Kauppahalli on ollut toiminnassa vuodesta 1850 ja siitä sanotaan, että se on yksi Euroopan parhaista.

Tämän jälkeen lähdemme puolen tunnin ajomatkan päässä olevalle Quintan viinitilalle, maistelemme alueen Vinho Verde -viinejä ja syömme perinteisen portugalilaisen lounaan. Tila on ollut saman perheen omistuksessa vuodesta 1870 ja on tunnettu silmiä hivelevästä puutarhastaan.

Vierailun jälkeen kuljetus takaisin hotelliin ja vapaata aikaa nauttia kaupungista omatoimisesti.

 

Pe 23.3. Bussacon metsäalue, Obidos, kotimatka

Aamiainen hotellissa. Luovutamme huoneet ja lähdemme kohti Lissabonia. Teemme matkalla kaksi mielenkiintoista pysähdystä. Ensin tutustumme huikean hienoon Bussacon metsään. Yksi metsän maamerkeistä on munkkien vuonna 1656 istuttama Meksikolainen Sypressi. Alueelta löytyy mm. luostari ja upea palatsi, jonka ravintolassa nautimme lounaan ruokajuomineen.

Pysähdymme myös viehättävässä keskiaikaisessa Obidoksen kylässä. Kylää ympäröivät keskiaikaiset muurit ja vanha maurien linna on rakennettu uudelleen, se toimii nykyään hotellina. Kylässä jää aikaa omakustanteiseen iltapalaan. Kotimatkalle lähdemme Lissabonista klo 22.00 ja saavumme Helsinkiin 4.50.

 

Matkan hinta

Matkan kokonaishinta 1 690 €/hlö, ryhmän vähimmäiskoko 20.

Ennakkomaksu 300 €/hlö, erääntyy maksettavaksi 7 vrk varauksesta.

Loppumaksu 6 viikkoa ennen matkan alkua, eräpäivä 2.2.2018.

 

Hintaan sisältyy

– TAP Portugalin suorat lennot Helsinki–Lissabon–Helsinki
– majoitus jaetussa 2-hengen huoneessa
– hotelliaamiaiset
– ohjelman mukaiset ruokailut
– ohjelman mukaiset kuljetukset tilausajobussilla
– paikallisen suomenkielisen oppaan palvelut kohteessa
Maatilan Pellervon edustaja on mukana matkalla

Lisämaksusta

– yhden hengen huone
– muut palvelut
– Lissabonin City tax 1 €/hlö/vrk joka maksetaan paikan päällä

Suosittelemme, että matkustajat ottavat jo matkan varausvaiheessa matkustajavakuutuksen, johon sisältyy peruutusturva oman tai läheisen äkillisen sairastumisen varalta.

Pidätämme oikeudet pieniin mahdollisiin aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden Kon-Tiki Toursista riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen.

Matkatoimisto lähettää matkalaisille ennen matkaa yksityiskohtaisemman matkaohjelman ja tarkat aikataulut.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset (30.11.2017 mennessä):
Minna Peltonen, Kon-Tiki Tours Oy, puh. 09 466 300
sähköpostitse ilmoittautumiset@kontiki.fi

Vastuullinen matkanjärjestäjä Oy Kon-Tiki Tours Ltd kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkanjärjestäjärekisteriin (1929/00/Mj Mv) ja noudattaa kaikkia matkailualan yleisiä valmismatkaehtoja.

 

Jaa artikkeli