Viljely lähtee perusasioista, toitotetaan joka puolella. Verkatakkilan tilalla se on otettu tosissaan. Peltojen parannus on lähtenyt ojien avaamisesta.

Vihtiläisillä Sirkku Puumalalla ja Patrick Nyströmillä on viidet toukotyöt takana Sirkun kotitilalla. Kolmen viime vuoden aikana ojia on perattu lähes 12 kilometriä. Työsarkaa riittää, tilan 85 lohkon ympärysmitat ovat lähes 55 kilometriä. Tästä matkasta suurin osa muodostuu ojista.

”Isäni Arto Puumala piti aikanaan pelloista huolta, mutta myöntää, ettei ihan joka vuosi ojia perannut”, Sirkku Puumala kertoo.

Peltoa tilalla on viljelyssä noin 220 hehtaaria.

”Jos tuon ojamäärän jakaisi tasan 20 vuodelle, joka vuosi pitäisi avata 2 744 metriä ojaa”, Patrick Nyström laskeskelee.

Vaikka viljelyn kannattavuus ei huikea olekaan, nuoripari uskoo vahvasti tulevaisuuteen. Pellot laitetaan kuntoon. Uusiin lajikkeisiin on turha panostaa, jos niiden potentiaalia ei saa käyttöön märkyyden takia.

”Sen tässä on huomannut, että mitä suurempi kaivuri on, sitä halvemmalla työ tulee tehdyksi. Isolla kaivurilla työteho on niin paljon nopeampi, että se peittoaa pienen kaivurin halvemman tuntihinnan. Koska omaa kaivuria ei ole, joudumme ostamaan työn”, Nyström kertoo.

Toinen perusjuttu on laskuaukkojen etsiminen. Iso osa on jo löytynyt – mutta ei kaikki.

SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Lue koko juttu painetusta marraskuun 2017 Maatilan Pellervosta. Tilaajana koko lehden löydät myös e-arkistosta osoitteesta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli