Pari vuotta sitten lypsykarjatilan nimiinsä ottaneet Arja ja Tauno Paakkari ovat päättäneet pysyä maidontuottajina, vaikka heitä olisi jossain vaiheessa jäljellä alle tuhat. Tuotannon kehitys aloitettiin peltojen kunnostamisella ja lean-opeilla.

Siikajoen Ruukissa Paakkarin tilalla uuden navetan piirustuksia on pyöritelty jo muutama vuosi. Nykyinen 50 lehmän parsinavetta on aika työläs. Paperilla on navetta kahdelle robotille, tuplatuotannolle. Uuden navetan paikka vain on ongelma: naapurit ovat liian lähellä. Ei niin että välit olisivat huonot, vaan mittanauhan mukaan.

Vuonna 2015 tilan vastuulleen ottaneet Arja ja Tauno Paakkari ovat kuitenkin tyytyväisiä, ettei navettaa heti ruvettu rakentamaan. Pian sukupolvenvaihdoksen jälkeen tarjolle tuli 53 hehtaarin metsäpalsta ihan läheltä, ja heti sen jälkeen 35 hehtaarin peltoala tukikelpoista peltoa. Ensin mainittu on nyt raiviona, jälkimmäinen ala on heillä nyt sopimusviljelyssä. Navettainvestointi ei olisi antanut mahdollisuutta tarttua tilaisuuksiin.

Paakkarit pohtivat myös sitä, ettei 50 lehmän tuplaaminen ole tuotannon harppaus. Pitäisikö triplata tai kasvaa vieläkin isommaksi, jotta oikeasti pääsisi tuotannossa eteenpäin?

Tilalla päätettiinkin keskittyä aluksi siihen, että laitetaan tuotanto kuntoon. Tuotannon kasvattamista ei voi laskea vuokramaiden varaan. Parempi laittaa pohjat kuntoon, niin pellolla kuin navetassakin.

SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Lue koko juttu painetusta marraskuun 2017 Maatilan Pellervon Eläin-liitteestä. Tilaajana koko lehden löydät myös e-arkistosta osoitteesta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli