Kierrätyslannoitus on murrosvaiheessa. Hankkeissa on saatu paljon alulle, mutta nyt työ vasta tosissaan alkaa. Jätevesilietteen käsittely on ongelmallista.

Ruovikosta ruokapöytään -seminaari kokosi Turkuun pari sataa kuulijaa. Tilaisuudessa vedettiin yhteen kolmen kierrätykseen liittyvän hankkeen tuloksia.

Järki Lannoite -hankkeessa oli vajaat kolme vuotta sitten mukana kymmenen alan yritystä. Nyt niistä on jäljellä enää kaksi. Yrityskaupat ja muu myllerrys alalla on suurta.

Hankkeen projektikoordinaattori Kaisa Riiko muistuttaa, että paljon on saatu aluille. Realismia kuitenkin on, ettei maailma muutu hetkessä. Hän peräänkuuluttaa jatkuvuutta: kun on saatu hyvä asia käyntiin, pidetään se yllä, vaikka hankkeet loppuisivatkin.

Hankala yhdyskuntien jätevesiliete

Tutkija Lauri Äystö Suomen ympäristökeskuksesta kertoi yhdyskuntien jätevesilietteen haitallisista aineista. Raskasmetallit jäävät tutkitusti raja-arvojen alle, mutta ongelmana ovat orgaaniset haitta-aineet, joille ei edes ole raja-arvoja.

”Se ei silti tarkoita, etteikö niitä olisi. Kompostointi ei niitä hävitä. Esimerkiksi jotkut antibiootit ovat ympäristössä hyvin pitkäikäisiä. Perinteisiä jätevedenpuhdistamoita ei ole suunniteltu haitta-aineiden poistamiseen, ja osa jätevesien haitta-aineista pidättyykin tehokkaasti lietteeseen”, Äystö sanoo.

Kun haitta-aineita on jätevesilietteessä, sitä löytyy myös maasta, johon lietettä on levitetty. Vaikuttaa myös siltä, että osa niistä kertyy eliöstöön. Äystö perääkin riskiarviointia myös maaperän ja eliöstön kannalta, ei vain ihmisen näkökulmasta.

Lue koko juttu painetusta joulukuun 2018 Maatilan Pellervosta. Tilajaana löydät koko jutun myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

 

 

Jaa artikkeli