Muutama sata hehtaaria peltoraiviota, kolme navettaa ja kolmisen sataa emoa kolmeen vuoteen. Kaiken takana on nuoren miehen vahva usko maatalouteen.

Tilaisuus oman tilan hankkimiseen tuli Toni Jakoselle hieman yllättäen, kun lomituspaikka kysyi kiinnostusta tilan ostamiseen.

Jakonen tarttui tarjoukseen ja teki kaupat 24 hehtaarin ja parinkymmenen lypsylehmän tilasta Piippolassa vuonna 2011. Lypsävien rinnalle tuli pian emolehmiä vanhasta latokuivurihallista tehtyyn pihattoon ja pinta-ala lisääntyi maakauppojen myötä.

Kolme vuotta sitten Jakonen vuokrasi seitsemän kilometrin päässä sijainneen setänsä tilan ja osti sen itselleen vuotta myöhemmin. Muutettuaan tilalle hän alkoi panostaa voimakkaasti emolehmiin ja lypsylehmät saivat lähteä.

”Kävin tutustumassa Tuuran emotilaan Kalajoella ja siellä tuli ajatus, ettei kaikkea tarvitse laittaa saman katon alle. Siellä myös vakuutuin hiekkaparsien toimivuudesta”, Jakonen kertoo.

Ensimmäinen 80 emon navetta remontoitiin vanhaan konekatokseen. Sisälle tehtiin parret kolmeen riviin, ympärille jaloittelutilaa sekä poikimatiloina ja vasikkapiiloina toimivat karsinat katokseen ja erillinen katettu ruokintapöytä.

Uusimmassa navettakokonaisuudessa ruokintapöytä on sivulla, jotta syöntitilaa on riittävästi.

Neljä navettaa samalla mallilla

Ensimmäisen navetan ratkaisut osoittautuivat toimiviksi ja Jakonen jatkoi rakentamista samalla tyylillä. Toinen navetta on ensimmäisen vieressä ainoana poikkeuksena parsien kaksirivisyys makuuhallissa.

”Kaksirivinen toimii hiekkaparsina mielestäni paremmin kuin kolmirivinen, koska hiekkaa saa seinän varteen eikä se kulu parresta niin paljon”, Jakonen perustelee.

Marraskuun alussa kolmas navettakokonaisuus oli rakenteilla ja emot siihen olivat tulossa kuun lopussa. Neljäs rakennetaan näillä näkymin ensi kesänä.

Kolmannessa ja neljännessä makuuhallit ovat kaksirivisiä 100 emolle. Riittävän syöntitilan varmistamiseksi ruokintapöytäkatos on makuuhallin sivulla ja karsinakatos poikiville ja vasikoille on makuuhallin päässä. Kaikki ovat erillisiä rakennuksia ja väliin jää jaloittelutilaa.

Lue koko juttu painetusta tammikuun 2018 Eläin-liitteestä. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

 

Jaa artikkeli