Huittisissa sijaitsevalla Hekalin tilalla tehdään koko ajan töitä sikalan olosuhteiden parantamiseksi. Se onnistuu monta kertaa pieniin asioihin puuttumalla.

Hekalin tilan pihapiirissä sijaitsee kolme sikalarakennusta, konehalli ja lämpökeskus. Henry ja Maritta Järän isännöimän tilan lihasikalassa on kerrallaan 1200–1300 eläintä.

Sikalan puolella etsitään koko ajan uusia, työtä helpottavia sekä eläinten olosuhteita parantavia käytäntöjä. Henryn mottona on, että kun jotain tehdään, se hoidetaan hyvin ja loppuun asti. Siten saadaan paras tulos.

”Lämpötila ja ruokinta on oltava kohdallaan ja kaikki muut olosuhteet kuivikkeita myöten laatutavaraa. Tarkastin juuri myllyn seulat, että rehujauhoista tulee tasaista. Loppujen lopuksi eläinten hyvinvointi on aika pienistä asioista kiinni. Kun kaikki on kunnossa, jää enemmän aikaa sikojen tarkkailuun. Tärkeintä on, että eläimet voivat hyvin.”

Tänä vuonna asennettiin tihkukasteluputket, jotka tihkuttavat vettä karsinoiden ritilöiden päälle. Kun ritilä on kostea, siat tietävät, että se on WC, eivätkä jää makoilemaan siihen, vaan siirtyvät pahnoille. Sikala pysyy näin siistimpänä.

”Neljä päivää kesti, että olosuhteet muuttuivat paremmiksi. Ritilän seudun pitäminen kosteana tuntuu toimivan. Tämä helpottaa sekä omaa työtä että sikojen olosuhteita. Uskon asialla olevan vaikutusta myös eläinten terveyteen.”

Lue koko juttu painetusta tammikuun 2018 Eläin-liitteestä. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

 

Jaa artikkeli