Puulle riittää nyt ottajia, kunhan sitä saataisiin metsästä pois. Poikkeuksellisen sateinen syksy hankaloitti pahoin puunkorjuuta etenkin Etelä-Suomessa, mutta laajalti myös muualla Suomessa. Kunnon pakkaskausi on enemmän kuin tervetullut.

Metsäalan urakoitsijoilla on nyt pitkästä aikaa hyvät ajat, sillä sahat ja puunjalostusteollisuus ostavat puuta vilkkaasti. Työmaista ei ole pulaa, mutta korjuukeleissä on paljon toivomisen varaa.

Syksy oli sateisin kolmeenkymmeneen vuoteen. Runsaiden sateiden ja leudon sään vuoksi turvemaapohjaiset metsät eivät kanna metsäkoneita, eivätkä kuraliejuksi muuttuneet tiet kestä tukkiautoja. Osa leimikoista on sellaisia, ettei niille ole mitään asiaa ennen kunnon pakkasia.

Paikoin tilanne oli loppuvuodesta niin paha, että muutamat metsäkoneyritykset joutuivat lomauttamaan työväkeään tilapäisesti.

”Me olemme sikäli onnellisessa tilanteessa täällä Varsinais-Suomessa, että kelirikkokautenakin hakkuukohteita riittää rannikkokunnissa, joissa metsäpohjat ovat kivisiä ja kantavia. Sisämaan palstoilla ei auta kuin odottaa pakkaskelejä”, kuvaa toimitusjohtaja Pasi Heino Metsäkuljetus Heino&Uusitalo Oy:stä.

Jos kohta korjuukelpoisia leimikoita riittäisikin, märkyyden nakertama tiestö ei kestä aiempaa painavampia tukkiautoja. Heikko kantavuus koskee niin valtion alempaa tieverkostoa, yksityisteitä kuin metsäautoteitäkin. Tiestön kunnosta kukaan ei tunnu ottavan vastuuta. Heino kaipaakin aktiivisempaa asennetta ja vastuunottoa niin tienomistajilta, käyttäjiltä, teollisuudelta kuin yhteiskunnaltakin.

 

Lue koko juttu painetusta tammikuun 2018 Maatilan Pellervosta. Tilaajana jutun löydät myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli