Agritechnica-näyttelyssä Saksassa oli esillä demokoneita, jotka eivät ole tuotannossa. Moni näistä yksittäiskappaleista ei ikinä tuotantoon asti pääsekään. Silti ne luovat kuvaa siitä, mihin suuntaan maatalouden koneistus on menossa.

Traktoreiden ja työkoneiden koko on kasvanut vuosi vuodelta. Myös muualla kuin Suomessa on kuitenkin havahduttu maan tiivistymisongelmiin.

Varsinkin kehittyneiden maiden maatiloilla on pulaa osaavasta työvoimasta. Se on johtanut ihmistyön hinnan nousuun. Tilannetta hankaloittaa entisestään maataloustuotteiden heikko hintakehitys.

Onko maatalouden tulevaisuus yhä suuremmissa ja tehokkaamissa traktoreissa ja työkoneissa vai kääntyykö suunta jossakin vaiheessa kohti pienempiä autonomisia robotteja? Robotti ei tee inhimillisiä virheitä, ei väsy, herpaannu tai pidä viikonloppuvapaata. Siltä kuitenkin puuttuu ihmisen luovuus ja ongelmanratkaisukyky uudessa tilanteessa.

Agcon ja Ulmin yliopiston peltorobotti Xaver on syntynyt kolmen vuoden työn tuloksena.

Xaverilla on pellolla kaveri

Tiettävästi moni konevalmistaja on kehittelemässä peltotöihin sopivia pieniä autonomisia robotteja. Agritechnicassa oli esillä Agcon ja Ulmin yliopiston luomus MARS, jota ollaan nyt lanseeraamassa nimellä Fendt Xaver. Se on lajissaan ensimmäinen markkinoille tuleva laite.

Xaverit liikkuvat 400-wattisilla sähkömoottoreilla, joten ne ovat äänettömiä ja päästöttömiä. Painoa niissä on vajaat 50 kiloa. Xaverissa on suhteellisen suuret pyörät, joten se tuottaa painetta maahan vain noin 200 grammaa neliösenttiä kohden. Rakenteeltaan Xaver on yksinkertainen ja vahvatekoinen, eikä siinä ole monimutkaisia sensoreita.

Xaver käyttää satelliittinavigointia ja pilvessä olevaa tiedonhallintaa. Se työskentelee itsenäisesti kellon ympäri, ja osaa tehdä yhteistyötä muiden lajitovereidensa kanssa.

Xaveria on testattu pellolla maissin tarkkuuskylvössä. 6–12 robotista koostuva tiimi kylvää hehtaarin noin tunnissa. Jokaisen istutetun siemenen tarkka sijainti tallentuu pilveen. Sitä tietoa voi myöhemmin hyödyntää esimerkiksi kasvinsuojelussa tai lannoituksessa.

Xaveria ohjataan sovelluksella, jolla opetetaan robotille muun muassa pellon koordinaatit, haluttu kylvötiheys ja siemenen ominaisuudet.

Lue lisää Agritechnica-näyttelyn uutuuksista painetusta tammikuun 2018 Maatilan Pellervosta. Tilaajana jutun löydät myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli