Kunnon pakkastalvi, lunta, rauhaa, revontulia ja tähtitaivas… Yhä useammat matkailijat hakevat näitä elämyksiä Suomen Lapista. Tuulia Tykkyläinen järjestää hevosretkiä luontoon Rovaniemen Marrasjärvellä.

Aamurusko kajastaa kylmänä pakkaspäivänä kauniin punaisena taivaanrannassa, kun lauma hevosia seisoo syömässä heinää lumisen maiseman keskellä. Edellisyönä mittari on ollut 30 astetta pakkasta, mutta nämä hevoset eivät vähästä säikähdä. Ne pääsevät pihatossa suojaan katon alle, mutta viihtyvät paremmin avoimen taivaan alla.

”Nämä ovat tottuneet elämään läpi vuoden ulkona pihatossa. Eläimillä on paksu talvikarva, koska ne ovat aina ulkona. Niillä ei ole rautakenkiä nauloineen kavioissa, joten verenkierto kavioissa on hyvä. Jalat pysyvät lämpiminä, kun hevonen pääsee liikkumaan vapaasti”, selittää Tuulia Tykkyläinen, 40.

”Hevoset tarkenevat kylmälläkin varsin hyvin. Käytän niillä loimia ainoastaan silloin, kun ne ovat hionneet pakkasella. Suojaan katoksen alle hevoset menevät oikeastaan vain myrskysäällä.”

Tuulia on työskennellyt hevosten kanssa koko ikänsä. Hän aloitti ratsastuksen 9-vuotiaana ja suoritti 1998 Perhossa hevospainotteisen maatilatalouden perustutkinnon. Myöhemmin hän on opiskeli Israelissa terapiaratsastuksen ohjaajaksi ja suoritti vielä kolmevuotisen matkailupalvelujen tuottajan perustutkinnon Haapavedellä.

”Haluan tehdä töitä ja elää hevosten kanssa. Siksi haluan toimia hevosalan yrittäjänä.”

Kielitaito on vahvistunut ulkomailla asuessa, joten Tuulia – joka on kotoisin Hangosta – pärjää asiakkaiden kanssa molempien kotimaisten lisäksi englannilla ja ranskalla ja ymmärtää myös saksaa ja hieman hepreaa.

”Asiakkaistani 80–90 prosenttia on ulkomaalaisia. Heitä tulee Kiinasta, Japanista ja Singaporesta sekä Euroopan maista Ranskasta, Saksasta, Espanjasta, Italiasta ja Israelista. Nyt joulun jälkeen on ollut paljon australialaisia, jotka tulevat kesälomallaan Suomeen”, Tuulia kertoo.

”He ovat kiinnostuneita talvesta täällä. Voimme pysähtyä retkellä kuuntelemaan ihan vain hiljaisuutta tai ihailemaan revontulia taivaalla. Sellaisetkin asiat, jotka ovat suomalaisille itsestäänselvyyksiä, ovat heistä ihmeellisiä: kuinka täällä selvitään kylmässä talvessa ja asutaan keskellä metsää tai kuinka uunia lämmitetään tai tehdään tulet ulkona. Suomen matkailuvaltteja ovat myös puhtaus ja turvallisuus.”

 

Lue koko juttu painetusta helmikuun 2018 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli