Juuso Hulmi sai Ruismestari 2017 -kilpailussa erityismaininnan huikeasta luomurukiin sadosta. Hänen vajaan kahdeksan hehtaarin kilpailulohkonsa tuottivat 5 800 kiloa hehtaarilta.

Hyvän sadon pohjaksi Juuso Hulmi nimeää hyvän kasvuun lähdön. Hän kylvi rukiin avokesantoon.

”Olemme olleet luomussa seitsemän vuotta. Rikkakasvit alkoivat olla jo vähän ongelma, joten jätin lohkot avokesannoksi ja äestin niitä. Ruis on hyvä torjumaan rikkakasveja, joten perustin rukiin siihen.”

Avokesantoon pääsee kylvämään ajoissa. Hulmi toteaakin, ettei kylvä ruista puitavan kasvin jälkeen. Riski epäonnistumiselle on niin suuri. Väkisin ei kannata kylvää.

Agat-ruis orastui tasaisesti. Hulmi käyttää noin 20 prosenttia tavanomaista isompaa siemenmäärää. Kun kasvusto näytti hyvältä, hän ilmoittautui Ruismestari-kisaan.

”Halusin näyttää, että luomussakin voi saada hyviä satoja.”

Kananlantaa syksyllä ja keväällä

Ruis sai sekä syksyllä että keväällä kananlantaa. Alkuperäinen tarkoitus Hulmilla oli jättää kevätlannoitus väliin, mutta kun kasvusto näytti keväällä hailakalta, hän kävi levittämässä kananlannan. Määrällä ei kuitenkaan hulluteltu.

Talvesta kasvusto selviytyi hyvin. Vain toisella lohkolla oli pieni lätäkkö, jonka kohdalla kasvusto ei ollut yhtä hyvä kuin muualla.

Tiheä kasvusto ja edeltänyt avokesanto huolehtivat rikkakasveista. Lakoon kasvusto meni jonkin verran. Siksi Hulmilla olikin pieni pelko, saako ruissadon puitua.

”Onneksi minulla oli rautaiset ammattilaiset, isä ja toinen vanha isäntä, puimassa. Heiltä homma sujui. Minusta ei ehkä olisi lakorukiin puintiin, saan koneen heti tukkoon”, hän naurahtaa.

Lähes kuuden tonnin keskisatoon hän on määrän puolesta tyytyväinen. Laatuun sen sijaan ei. Sato ei kelvannut siemeneksi, koska itävyys jäi alle 80 prosentin.

”En uskaltanut viime syksynä odottaa parempaa puintikeliä. Puimme, kun kosteus oli 25–30 prosenttia. Se vei itävyyden. Olisiko ollut homevioitustakin?”

Siitä huolimatta ruis kannatti taloudellisesti viime kesänä yhtä hyvin kuin vehnä, vaikka rukiin hinta oli huonompi kuin vehnällä.

Lue koko juttu maaliskuun 2018 painetusta Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

 

Jaa artikkeli