Elinvoimainen puusto kestää paremmin sieni- ja hyönteistuhoja kuin kituliaasti kasvava. Metsän terveyttä voi parhaiten vaalia huolehtimalla taimikonhoidosta ja harvennuksista ajallaan sekä korjata tuuli- ja lumituhojen vaurioittamat puut metsästä. Tuhoriskiä voi vähentää myös puulajivalinnalla.

Miksi neulaset ruskistuvat? Minkä kuoriaisten tekosia ovat purukasat puun rungolla? Miksi puussa on pihkavuotoja? Onko syytä olla huolissaan yksittäisistä kuolleista puista?

”Saan vuosittain metsänomistajilta lukuisia tämänkaltaisia kysymyksiä. Osa kysyjistä on hyvin huolissaan ja pelkää kaikkien puiden kuolevan. Ylireagointiin ei ole syytä, sillä vain pieni osa hyönteisistä ja taudeista aiheuttaa merkittäviä vahinkoja”, rauhoittelee metsäkeskuksen asiantuntija Timo Silver.

”On nähtävä metsä puilta. Erilaiset tuholaiset ja puiden lahottajat ovat osa luonnon kiertokulkua ja monimuotoisuutta.”

Yksittäisen puun kuolema on usein monen tekijän aiheuttama. Kun puun vastustuskyky heikkenee jonkun taudin myötä, se altistaa myös muille tuholaisille.

”Pilkkumäntypistiäisen syömä latvusto saattaa heikentää mäntyä siinä määrin, että ytimennävertäjät iskeytyvät ja tappavat lopulta puun. Juurikääpä heikentää vanhan kuusen elinvoimaa. Kuuma, kuiva kesä ja puun sijainti auringonpaahteisen aukon reunassa laskee puun kuntoa niin, että kirjanpainajat pystyvät iskeytymään kuuseen ja tappamaan sen, vaikka puu pyrkii pihkalla sen estämään”, Silver kuvaa.

Lue koko juttu maaliskuun 2018 painetusta Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli