Torniolaiset Kanniaisen veljekset Jaakko ja Lauri joutuivat käymään viisi vuotta paperisotaa ennen kuin saivat navetalleen tontin ja rakennus- ynnä muut luvat. Nyt Alaraumon kylässä kohoaa kahden miljoonan euron robottinavetta, joka voidaan laajentaa 300 lypsävän pihatoksi.

Nuoret veljekset perustivat MTY Kanniaisen kymmenen vuotta sitten sukupolvenvaihdoksen jälkeen. Jaakko ja Lauri Kanniainen kertovat, että lupaprosessin hitaus otti eniten hermoille koko investoinnissa.

Viimein he saivat ostetuksi 18 hehtaaria peltoa ja metsää sisältäneen tontin yhdeltä naapurilta neljän kilometrin päästä kotitilaltaan. Se sijaitsee pohjavesialueella, mutta kun rakennuksen paikkaa aikansa justeerattiin, lupa heltisi. Pohjaveden tilaa täytyy tosin seurata säännöllisesti.

Uusi navetta rakennettiin käytännössä keskelle ei mitään. ”Rakennustyöt aloitettiin kaatamalla navetan paikalta sankka tukkimetsä. Maansiirtotöitä tehtiin ainakin 10 000 kuutiometrin edestä ennen kuin päästiin varsinaisiin rakennustöihin. Niitä ennen oli kierrelty tutustumismatkoilla ympäri maata ja yritetty ottaa oppia toisten tekemisistä. Monesti meitä neuvottiinkin, että älkää missään nimessä tehkö ainakaan näin”, Jaakko muistelee.

Harkinnan jälkeen veljekset päätyivät hankkimaan nivalalaisen Vana-valmisnavetan avaimet käteen -periaatteella. ”Firma tulee mukaan heti suunnitteluvaiheessa, kun tontti on hankittu. Avaimet käteen -periaate puolestaan joustaa siinä, että ostaja voi päättää, mitä osia sisällyttää valmistoimitukseen ja mitkä osat urakoi ja mitkä laitteistot hankkii itsenäisesti”, Lauri kertoo.

Lupabyrokratiaa veljekset moittivat vielä pientenkin piirustusmuutosten pitkistä käsittelyajoista. Viranomaisten tekemät asialliset huomautuksen oli helppo korjata nopeasti, mutta muutosten lopullista hyväksymistä joutui odottamaan viikkokausia, joskus jopa kuukausia.

Lue koko juttu maaliskuun 2018 painetusta Eläin-liitteestä. Tilaajana löydät koko jutun myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli