Öljykasvien viljelyn kannattavuus on viljoihin verrattuna ollut hyvä. Satopotentiaalia riittää silti parempaankin.

Avainasioita öljykasvien viljelyssä ovat tarkkuus ja huolellisuus kasvukauden eri vaiheissa, Avena Nordic Grainin öljykasviasiantuntija Kati Lassi vastaa, kun kysyn, millä eväillä öljykasvisatoja kasvatetaan suuremmiksi.

”On viljelijöitä, jotka vuodesta toiseen saavat hyviä satoja, oli kesä millainen vain. He tekevät kaiken todella hyvin, ja varmasti meidän pitäisi oppia heiltä.”

Viime kesänä öljykasviala koko maassa oli noin 65 000 hehtaaria. Ensi kesälle sen ennustetaan kasvavan parilla tuhannella hehtaarilla. Viime vuonna kevätrapsin määrä ylitti ensimmäistä kertaa kevätrypsin alan selvästi.

Sato-odotukset olivat viime kesänä hyvät, mutta puintitappiot olivat tavallista suuremmat. Monen puimurin seulat olivat tukossa lokakuun märissä keleissä. Öljykasveja jäi myös puimatta. Valtakunnan keskisato rypsistä oli vajaat 1 300 ja rapsista 1 900 kiloa hehtaarilta.

”Kevätöljykasvien satopotentiaalia jää vielä paljon hyödyntämättä”, Lassi sanoo ja muistuttaa Ilkka Kouvon Campino-rapsin satoennätyksestä: 4 777 kiloa hehtaarilta. Mahdollisuuksia on.

Lue koko juttu huhtikuun 2018 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli