Taimikoiden raivauksen työläys antoi muuramelaisille metsänomistajille potkun ryhtyä kehittämään konetta taimikon ja nuoren metsän hoitoon. Useniuksen perheen idea toteutui, sillä Usewood Forest Tec Oy:n tuotevalikoimaan kuuluu nyt kokonainen pienmetsänhoidon koneketju.

Taimikoiden ja nuoren metsän hoitorästit kasvavat. Metsänomistajat itse tarttuvat aiempaa tahmeammin raivaussahaan, eikä työtä tule toimeksi teettää metsurilla. Samoin nuoren metsän hoito viivästyy. Järeillä metsäkoneilla työ kallista; tuoton sijaan siitä voi aiheutua metsänomistajalle kustannuksia.

Muuramelaisilla Taina ja Jussi-Pekka Useniuksella on useita metsäpalstoja Keski- ja Itä-Suomessa. He ovat tunnollisia metsänomistajia ja haluavat hoitaa taimikoita ja nuoria metsiään hyvin. Siten metsä tuottaa omistajalleen nopeammin ja enemmän tuloja.

Pariskunnan omistaman metsäpinta-alan kasvaessa taimikonhoito ihmistyönä kävi raskaaksi. Jussi-Pekka tuumasi, että hommaan täytyy saada kone. Oman mielen mukaista konetta ei kuitenkaan löytynyt markkinoilta.

”Ensin hankin käytetyn pienen ajokoneen, mutta sen lisäksi tarvetta oli myös hakkuukouralle. Lähdimme veljeni kanssa kehittämään kouraa ja siitä tuli yllättävän hyvä. Siitä rohkaistuneena ryhdyimme kehittämään täysin uudenlaista konetta pienmetsänhoitoon. Ensimmäinen prototyyppi valmistui vuonna 2010”, Usenius kertoo. Tuona vuonna kirjoitettiin pienmetsäkoneiden tuotannon ensimmäinen luku.

Taimikoiden ja nuoren metsän hoidon koneellistamiseen oli toinenkin painava syy. Useniuksen perheen kolme asuinrakennusta lämpiävät hakkeella, jota tarvitaan sadan kiintomotin verran vuodessa. Näin suuren energiapuumäärän kerääminen käy kunnon päälle.

”Lääkärinä tiedän, että hyötyliikunta on ihmiselle hyväksi. Yhtä lailla tiedän, miten kuluttavaa raskas metsätyö on kropalle”, Usenius lisää.

Voimaa ja ketteryyttä

Vaikka kone on kooltaan pieni, käytettävyydeltään sen pitää olla muiden metsäkoneiden luokkaa, sanoo Jussi-Pekka Usenius.

Kahdeksanpyöräinen, alle 2 500 kiloa painava ja 150 senttiä leveä metsäkone kulkee kuin sukkasillaan. Kahdeksan vetävän pyörän ansiosta vehje on erittäin maastokelpoinen ja takatelin ohjaus yhdessä runko-ohjauksen kanssa tekee kääntöympyrästä pienen.

Puomi ulottuu 3,8–4,2 metriin mallista riippuen, raivauksessa jopa viiteen metriin. Hakkuupäitä vaihtamalla kone mukautuu sekä taimikonraivaukseen että ensiharvennukseen. Vesakoiden raivauksen lisäksi voidaan korjata läpimitaltaan 20–30-senttistä puuta. Yhdistelmäkoneella voi kerätä rangat saman tien kyytiin.

Nosturin nostokyky on 350 kiloa ja ajokoneen kärryyn mahtuu puuta kolme kuutiometriä. Kuormatilan mittaa voidaan säätää hydraulisesti nappia painamalla. Ajokoneella pystyy kuljettamaan neljämetrisiä puita metsästä.

Usewoodin pienmetsäkoneiden kuljettamiseen paikasta toiseen ei vaadita lavettia, vaan niiden siirtäminen onnistuu henkilöauton jarrullisella peräkärryllä.

Yrityksen uuden malliston koneet – Usewood Forest Master hakkuu- ja raivauskone, Usewood Combi Master -yhdistelmäkone sekä Usewood Log Master -ajokone – ovat saaneet hyvän vastaanoton.

”Suomeen niitä on myyty lähinnä isännille tai kimppakoneiksi. Yksi kone on Turun puistojen hoidosta vastaavan yrittäjän käytössä. Sitä vastoin Viroon myydyt koneet ovat lähes kaikki urakoitsijoiden käytössä”, toimitusjohtaja Jussi-Pekka Usenius kertoo.

Koko jutun löydät painetusta toukokuun 2018 Maatilan Pellervosta. Tilaajille koko lehti on saatavilla myös e-arkistossa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli