Viljelyn haastavuus ja sadon epävarmuus rajoittavat valkuaiskasvien viljelyhalukkuutta, vaikka täydennysvalkuaisen omavaraisuuden kohentaminen on kaikkien toiveissa.

Täydennysvalkuaisen omavaraisuus on meillä tunnetusti heikko, noin 20 prosenttia. Amerikkalainen soija hallitsee valkuaismarkkinoita mennen tullen.

Systeemitasolla rehuntuotannon kestävyyttä voi parantaa kolmella eri strategialla. Tuotannon tehostaminen on ehkä tuottajalle läheisin tapa. Toinen strategia on riittävyys; vähennetään kulutusta.

”Kolmas strategia on eheys. Siinä pyritään hakemaan muutoksia ruokasysteemin rakenteisiin ja vähentämään ympäristökuormitusta ekologisesti järkevämpien tuotantoketjujen ja suljettujen ravinnekiertojen kautta”, Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Marjukka Lamminen totesi Raision Oyj:n tutkimussäätiön valkuaisseminaarissa huhtikuun lopulla.

Kestävä valkuaisruokinta on monimutkainen asia. Mikään kestävyysstrategia ei yksistään ratkaise haasteita. Lamminen suositteleekin strategioiden yhdistämistä.

Koko jutun löydät painetusta toukokuun 2018 Maatilan Pellervosta. Tilaajille koko lehti on saatavilla myös e-arkistossa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli