Työhön tarttumista eivät Mari ja Matti Raudaskoski ainakaan pelänneet, kun he aloittivat maidontuotannon neljä vuotta sitten ostamalla vanhan tilan navetoineen ja peltoineen. Tekemistä tilalla on riittänyt.

”Tämä on ollut vähän kuin tietyömaa, jossain on pitänyt liikenteen koko ajan kulkea”, isäntä vertaa remontin sujumista lehmien keskellä.

Tilan noin 30 lehmän pihatto nuorkarjatiloineen on alunperin rakennettu vuosituhannen vaihteessa vanhan navetan kylkeen. Parikymmentä vuotta näkyi navetassa, joten se vaati perusteellisen remontin.

”Kun vielä viimeiset hiehokarsinat ja parsikalusteet vaihdetaan, niin ei taida olla kuin katto ja seinät vaihtamatta”, Matti Raudaskoski tuumaa.

Navetassa oli lypsyasema, mutta se vaihtui reilu vuosi sitten käytettyyn lypsyrobottiin. Aseman, välivaraston, hoitokarsinoiden ja viljasiilojen paikalle on tehty lisää parsipaikkoja niin, että nyt lehmiä mahtuu samojen seinien sisälle 59.

Hoito- ja poikimakarsinat sekä vasikoiden ja pikkuhiehojen tilat ovat navetan vanhassa osassa, mutta myös ne on lähes kokonaan remontoitu.

Lisäksi navettaan on uusittu lantakone, väkirehukioskit, parsipedit, osa parsikalusteista ja juoma-altaat sekä asennettu kennoikkunat ja uudet poistoilmahormit. Viimeisimpänä vaihtuivat vanhat loisteputket led-valoihin. Lisäksi on rakennettu uusi lietesäiliö.

Remontilla navetasta on saatu varsin toimiva, vaikka mitoitukset navetassa ovat toki vanhat. Moni asia on muuttunut sitten navetan rakentamisen, esimerkiksi kulkuaukot ja käytävät ovat nykyisin leveämpiä.

Rahaa remontteihin, koneisiin ja laitteisiin lietesäiliö mukaan lukien on mennyt arvioilta noin 200 000 euroa.

 

Lue koko juttu painetusta kesäkuun 2018 Maatilan Pellervosta. Tilaajana koko lehden löydät myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli