DeLaval lupaa uuden lypsyrobotin VMS V300:n olevan edeltäjiään nopeampi. Pilottitilojen kokemusten mukaan kapasiteetti kasvaa 10 prosenttia. Päivässä päästään jopa 3 500 maitokiloon.

Vaikka kesäkuussa julkistettu uusi malli VMS V300 näyttää ulkoisesti samalta kuin edeltäjänsä, sen kannen alla on uutta tekniikkaa.

”Kehityksessä pääpaino on ollut kapasiteetissa, käyttömukavuudessa ja käyttökustannuksissa. Avainsanoja ovat työn tehokkuus, eläinten hyvinvointi, ruokaturvallisuus ja tilan kannattavuus”, automaattisen lypsyn tuotepäällikkö Andre de Leeuw Hollannista sanoo.

Hän tiivistää robotin uudet ominaisuudet neljään eri lukuun: 10 prosenttia lisää kapasiteettiä, yli 3 500 maitokiloa päivässä, 50 prosenttia lyhyempi kiinnitysaika ja 99 prosentin vedinsprayn osumatarkkuus.

Entistä tarkempi kiinnitystapahtuma

Varma ja erilaisiin utareisiin sopiva kiinnitys on Willem Van de Tweelin mieleen. Uusien lehmien vetimien sijaintia ei robotille tarvitse erikseen opettaa.

Kiinnityksessä on käytössä uusi järjestelmä nimeltä InSight. Monitoimikäsi hoitaa valmistelun, kiinnittämisen, lypsyn ja vedinhoitoaineen suihkutuksen entistä tehokkaammin ja tarkemmin. Suorituskyvyn paraneminen perustuu kameran, laitteiston ja ohjelmiston uudenlaiseen yhteistyöhön.

”Systeemi opettaa itse itseään. Sille ei myöskään tarvitse opettaa vetimien paikkaa ensimmäisellä lypsykerralla”, de Leeuw sanoo.

Pilottitiloilla kiinnitys on ollut parhaimmillaan 50 prosenttia nopeampaa kuin ennen. Vaikka robottikäsi liikkuu rauhallisesti ja jopa hitaammin kuin vanhassa mallissa, sen löytää vetimet kerralla, tarkasti. Lehmät pysyvät rauhallisina. Epätäydellisten lypsyjen määrä vähenee.

InSight löytää myös ne vetimet, jotka eivät ole täydelliset robottilypsyyn.

”Kiinnityksessä aikaa on säästynyt 40 sekunnista minuuttiin. Parhaimmillaan on lypsetty yhdeksän lehmää tunnissa. Robotti pystyy lypsämään yli 200 lehmää päivässä. Jos jokainen käy lypsyllä kolmesti päivässä, robotti hoitaa 70 lehmän karjan. Nopeus mahdollistaa vuodessa yli 100 000 lisämaitokiloa”, de Leeuw sanoo.

Lypsyn jälkeen vedinspray osuu oikeaan kohteeseen tarkasti, kun tiedetään, missä ja millaiset vetimet ovat.

Lehmien välillä kameran linssi puhdistetaan automaattisesti vesisuihkulla.

Lue koko juttu elokuun 2018 Maatilan Pellervon Eläin-liitteestä. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli