Hyväkuntoinen karja selviää parhaiten laidunkauden loispaineesta. Loiskuormaa pystyy vähentämään myös harkitulla laidunkierrolla. Jalostuseläinkaupassa loislääkitys on välttämätöntä.

Juoksutusmahamatoja esiintyy kaikilla tiloilla. Eläinlääkäri Ulla Eerolan mukaan ei ole tarkoituksenmukaistakaan päästä niistä totaalisesti eroon.

”Sopivassa tasapainotilassa loisia on sen verran, että ne kehittävät naudoille immuniteetin, mutta eivät sairastuta tai heikennä kasvua. Kun eläimillä on hyvä yleiskunto, niillä on hyvä vastustuskyky selvitä loisten kanssa”, hän sanoo.

Jos laitumien loistilanne mietityttää, alkukesästä on pari hyvää ajankohtaa kartoittaa asiaa ulostenäytteillä. Varsinkin luonnonlaitumiin kannattaa kiinnittää huomiota.

”Oikea ajoitus näytteenotolle riippuu siitä, mitä etsitään. Jos halutaan tietää juoksutusmahamatojen esiintyminen, näytteet kerätään mieluiten kolme–neljä viikkoa laitumelle lähdön jälkeen. Laidunkokkidioosinäytteet taas otetaan kahdeksan–kymmenen vuorokautta laitumelle lähdöstä. Ja keuhkomadon munat löytyvät ulosteesta parhaiten heinäkuun loppupuolella”, kertoo eläinlääkäri Ulla Eerola.

Jos ensimmäisen näytteen loismunamäärä tai karjan oireilu antavat aihetta epäilyihin, toinen ajankohta juoksutusmahamatojen seurantaan on heinäkuun loppu-elokuun alku. Myöhemmin syksyllä toukat vetäytyvät lepotilaan.

Lue koko juttu elokuun 2018 Maatilan Pellervon Eläin-liitteestä. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli