Nurmenviljelyyn panostaminen on Mattilan tilalla itsestään selvää. Hyvä säilörehu ja täysrehuruokinta ovat avaimet kovaan maitotuotokseen.

Sastamalassa sijaitsevan Mattilan tilan yrittäjät, Tanja ja Antti-Matti Mattila pitävät tasalaatuista ruokintaa tärkeänä osana maitotuotosta.

”Meillä ei pelleillä rehulla, vaan käytössä ovat perusrehut ”, Tanja Mattila sanoo.

Säilörehu tilalla tehdään värikoodattuihin paaleihin: ensimmäinen ja toinen sato eri värisiin paaleihin kuin kolmas sato. Lisäksi tehdään tuoresäilöttyä vehnä-härkäpapuseosta kolmannen värisiin paaleihin. Mattoruokkijalle rehu sekoitetaan kolmesta eri paalista.

Maitoa yhden robotin 70-päinen karja tuotti viime vuonna 11 500 kiloa lehmää kohden. Seuraava tavoite on rikkoa 12 000 kilon raja.

Nurmista kymppitonnin sato

Mittalautanen vaatii vähintään 50 näytettä, jotta sen tulokseen voi luottaa. Lohkon läpi kävellessä sillä voi mitata vaikkapa 10 askeleen välein.<

”Nurmen viljelyyn panostetaan, jotta 40–50 hehtaarin nurmiala riittää karjalle. Talous on painavin syy”, Antti-Matti Mattila sanoo.

Hän pitää nurmella satotavoitteena yli 10 000 kuiva-ainekiloa hehtaarilta. Siihen on myös päästy.

”Meillä käytetään vuodessa 2 000 paalia. Vuonna 2017 ensimmäinen sato oli runsaat 1 000 paalia. Toinen sato oli huono. Kun heinäkuu oli kuiva, se tehtiin tietoisesti aikaisin, ja panostettiin kolmanteen satoon.”

Toukokuun lopussa Mattilan tilan pelloilla pidettiin Hankkijan Nurmen kasvun paikka -päivää. Nurmi oli hyvässä kasvussa, noin 50-senttistä, vaikkei vettä ole tullutkaan. Mittalautasella arvioiden tapahtumalohkolla nurmisato oli 3 400 kuiva-ainekiloa hehtaarilta. Neliön kasvuston punnitseminen ja laskeminen hehtaarisadoksi kertoi 4 000 kuiva-ainekilosta.

”Näillä menetelmillä saa edes jonkinlaisen aavistuksen rehun määrästä”, ProAgrian valtakunnallinen huippuosaaja Jarkko Storberg muistuttaa.

Timotein tähkä on vielä visusti piilossa. Nurminadan tähkä tulee esille parin päivän sisällä. Storberg arvioi oikean korjuuajan koittavan noin viikon kuluttua. Samaan on isäntäkin päätynyt.

”Siihen mennessä nurmi venyy pituutta vielä 10–20 senttiä”, Storberg toteaa. Ja kilot lisääntyvät, totta kai.

Lue koko juttu elokuun 2018 Maatilan Pellervon Eläin-liitteestä. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli