Tuula ja Janne Toivosen maitotilalla Pornaisissa kuivuus on verottanut nurmirehusatoa. Juuri ennen toisen sadon korjuuta ratkaisua rehupulaan on haettu monin eri tavoin.

Toisen säilörehusadon korjuu on alkamassa Iso-Nikulan tilalla heinäkuun viimeisellä viikolla. Ensimmäinen sato korjattiin kesäkuun alussa. Muutamaan viikkoon uutta kasvua ei pellolla juuri näkynyt lannoituksesta huolimatta. Sadetta ei tullut ja pelto kuivui helteisessä ja tuulisessa säässä.

Vajaa viikko ennen todennäköistä sadonkorjuuta kasvua on onneksi tapahtunut ja Yaran satomittari ennakoi reilun kahden tonnin rehusatoa. Hyvä sekin, mutta ei aivan tarpeeksi, kun tiedetään että ensimmäinen sato jäi 60 prosenttiin normaalista.

”Vielä on hieman auki, tehdäänkö jokin viljalohko kokoviljasäilörehuksi. Todennäköisesti kyllä. Kokoviljasäilörehu tehdään joko kotia lähellä olevasta kaurasta tai sitten suojaviljana olevasta ohrasta. Ohra saattaisi olla sulavuudeltaan vähän parempi, mutta toisaalta se on lautasmuokatulla lohkolla ja tuleentumassa tasaisemmin”, Janne Toivonen kertoo.

Kokoviljasäilörehusta täydennystä

Alkukesän kuivuus sai myös viljan orastumaan epätasaisesti. Perusmuokkausmenetelmästä riippuen tänä vuonna on kolmenlaisia kasvustoja. Suorakylvetyt ovat keskimäärin parhaita. Toiseksi parhaita ovat ne, jotka kylvettiin urakoitsijan keväällä lautasmuokkaamille sänkimaille. Kynnetyt lohkot ovat tällä kertaa heikoimpia.

Janne ja Tuula Toivonen viljelevät sekä kauraa että ohraa. Niiden lisäksi on hieman vehnää, koska se on hyvä suojavilja. Vehnä tottelee kylvömäärää paremmin kuin ohra, joka voi suotuisana vuonna pensoa niin, että sato on hyvä mutta n urmi ei menesty sen alla.

Toivonen ei ole aiemmin juuri tehnyt kokoviljasäilörehua. Ajankohta tulee tänä vuonna olemaan kompromissi.

”Taikinatuleentumisvaiheessa massa- ja rehuarvot olisivat ehkä parhaassa vaiheessa. Meidän tapauksessa kokoviljasäilörehuksi tehdään se mikä menee parhaiten muun rehun teon yhteydessä. Ne laitetaan kuitenkin noukinvaunulla samaan siiloon.”

Lue koko juttu elokuun 2018 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli